Sokat dolgoztam mostansag, ezert maradtak el a bejegyzesek, kaptunk egy uj asztalt, azzal is volt dolog, annak ellenere, hogy a ceg szerelte ossze, s helyezte uzembe, nekunk el kellett a regit takaritani, a konyhat modositani, mert a szerkezet oda kerult, s takaritani kellett hozza. A marvanyt felcsiszoltam, fenyeztem, a tarolot atpucoltam, a konyhat atfurtuk, szal volt munka, s kozben ugyelnem kellett arra, hogy minden vendeg megkapja a kello figyelmet, s idot. Am ma munka kozben a legelso kitarto vendegem felvillanyozott. O nagy pastaevo, s azt mondta, annyi szoszt lehet hozza krealni, hogy vege nincs a listanak. Akkor en bele is kezdek, elvegre ebedre sokszor azt eszunk. Megosztok itt majd nehanyat.
Az elso azonban szokasos, es konnyu lesz, az en imadott paradicsomos tesztam egyik valtozata.
Az a bizonyos paradicsomos teszta az egy joker. Barmikor megennem. Szerintem azon el tudnek evekig csamcsogni. Anelkul, hogy megunnam.
Az elso azonban szokasos, es konnyu lesz, az en imadott paradicsomos tesztam egyik valtozata.
Az a bizonyos paradicsomos teszta az egy joker. Barmikor megennem. Szerintem azon el tudnek evekig csamcsogni. Anelkul, hogy megunnam.
Paradicsomos tesztaszosz (ket szemelyre) ALAPSZOSZ
1 konzerv paradicsom, telviz idejen vagy friss paradicsom, merettol fuggoen kb fel kilo)
olivaolaj
fokhagyma
so, bors
vorosbor
keves cukor
Az olajat megmelegitjuk egy serpenyoben, megpiritjuk benne a fokhagymat, amit itt nem tisztitanak meg a bundajatol, hanem egy nagy kes lapjaval kisse szetlapitjak, s bundastol az olajba dobjak. Miutan megpirult, s mar erezni az illatat, mehet bele a paradicsomszosz. Ha friss paradicsombol keszul, s ezek nem cseresznyeparadicsomok, erdemes lehuzni a hejat, ami csak osszepondorodne a melegtol. Ezt a legkonnyebben ugy lehet megtenni, ha vizet forralunk, leforrazzuk vele az egesz paradicsomokat, kicsit allni hagyjuk ebben a vizben oket, s mikor felreped a hejuk, elkezdhetjuk meghamozni oket. A hires chefek a paradicsomnak csak a husos reszet hasznaljak, a magokat kidobjak. En azokat is a szoszba teszem. A paradicsomokat kockazzuk, s igy adjuk a fokhagymas olajhoz. Sozzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ugyelve arra, hogy az aranyok rendben legyenek. Itt persze mindenki a sajat izlese szerint izesit. Majd felontjuk vorosborral, s lassu tuzon kb 15 percig fozzuk szoszunkat. Ezalatt az ido alatt a viz felfo, a teszta kifo.
Ez igy mar mehet is a tesztara, kis reszelt parmezan ra, s fogyaszthato
Valtozatok paradicsomos szoszra:
*Mozzarellas
Ha parmezan helyett mozzarellat hasznalunk, erdemes a tesztat szures utan visszatenni a labasba, raonteni a szoszt, hozzaadni keves olajat, s a felkockazott mozzarellat, kicsit osszefozni, s hagyni, hogy a mozzarella megolvadjon kicsit. En ilyenkor is adok hozza parmezant, mert imadom. De enelkul is keszen van.
*Ricottas
A kifott es leszurt tesztat visszatesszuk a labasaba, raontjuk a paradicsomszoszt, keves olajat, majd hozzaadunk 250 g ricottat, osszefozzuk az izeket, talaljuk, s keves parmezannal fogyasztjuk
*Amatriciana (baconos paradicsomszosz)
Ez egy masik konnyen elkeszitheto valtozat, a bacont felkockazzuk, s olaj nelkul egy serpenyoben megpiritjuk. Kisul belole a zsirja, ami olaj helyett szolgal majd. Miutan szepen megpirult a baconunk, raontjuk a paradicsomot, vagy a szoszt, s leirt modon izesitjuk, fozzuk. Ez husevoknek nagyobb kedvence lesz, mint a sima szosz.
Itt is hasznalhato a parmezan. Szeretem
*egyeb
A sajtoknal aztan olyat alkalmazunk, amilyet megkivanunk. Fustolt sajtot, trapistat, kremsajtot, es igy tovabb.
* Bolognai nem spaghetti, hanem tagliatelle
a ragu receptjet mar bemutattam itt, azzal is isteni a teszta. Semmi dolgunk nincs, mint a kifott tesztat osszekeverni a raguval, reszelt sajt ra, s keszen is vagyunk.
:)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése