kedd, január 21, 2014

Diétázzunk - 1 nap - Csirkemell mángold levelekkel és napraforgómaggal

Eljött a nap, mikoris belekezdek a diétázásba, elsősorban az egészségem miatt, és nem a kilók leadása végett. A kiválasztott diéta szépsége abban rejlik, hogy a centiket csökkenti, és nem is a kilókat. Nagyon szeretem, mert rengeteget és nagyon finomakat lehet enni, sokszor annyit, hogy az ember nem is bírja mind elfogyasztani, ami az aznapi adagban benne van, mégis fogy tőle. Meglepő és mulatságos.
Lényeg, hogy naponta többször kell enni, hogy a hormonok és azon belül is az inzulinszintet kontrolláljuk, ami a szénhidrátok fogyasztásával stimulálható, és az a feladata, hogy a vér cukorszintjét egyensúlyban tartsa. Ha magas a vér cukorszintje, akkor a szervezetünk mindent, amit elfogyasztunk zsírrá alakít, főleg azt, ami a szükségletünkön felül van. Ez tehát a hízásunk titka. Ha az étkezések során a proteinek fogyasztásával a glukagén szintet stimuláljuk, ami pont a cukorszint ellensúlyozója, a hormon segít abban, hogy a szervezet elraktározott zsírkeszletét, és a májban elraktározott energiát használja fel, így jön létre a fogyás. Nem kell éhezni, sőt, jól fogunk enni, és mégis leadjuk a felszedett kilókat, sőt, centikben látványos lesz a fogyásunk.

A lényeg, minden étkezés során el kell fogyasztani 40% szénhidrátot, 30% proteint, és 30% zsírt. 
Ez mit jelent? Hogy ezen egyensúly betartása a fontos. Mik is a szénhidrátok? Mi a közös a cukkiniben, a feketeribizliben és a tésztában? Hogy mind ebbe a kategoriába tartoznak, és alapvetően magas a cukorszintjük. Mivel tőlük függ az inzulinszint egyensúlyban tartása, fontos, hogy jól megismerjük őket. Jobb nem sokat enni belőlük egy étkezés alkalmával. Tészta, kenyér, gyümölcs, zöldség és bor: mind együtt csak megemelnék a vér cukorszintjét. A legjobb szénhidrátok a zöldségek és gyümölcsök: miért? Mert viszonylag alacsony a cukorszintjük, és gazdagok polifenolokban (elsősorban a sötét és élénkszínű zöldségek) 

A 10 legszuperebb élelmiszer ebben a diétában:
- az összes gyümölcs, kivéve a banán, a gesztenye, füge, indiai füge, kakiszilva, mangó és papaya
- az összes zöldség, kivéve a burgonya, borsó, cékla, sütőtök, kukorica
- magvak, nyersen
- zab, árpa, rozs natúr állapotában
- sovány proteinek: húsok, sovány felvágottak látható zsír nélkül
- halak, mivel omega 3-ban gazdagok: szardella, hering, makréla, tonhal, lazac, stb. Helyesebb ezeket választani, mint a húsokat. 
- tojásfehérje
- extra szűz olivaolaj, aszalt gyümölcsök - mandula, pisztácia, földimogyoró, fenyőmag, dió, stb
- omega 3 halolaj formájában
- sovány szója


Lássuk a napi menüt: 
1. nap:

Reggeli: 60 g sovány felvágott, 2 szelet teljes kiőrlésű kenyér
6 mandulaszem
1 pohár tea, vagy káve, ha lehetséges, gyümölcscukorral ízesítve

Tízórai: 2 sovány joghurt


Ebéd: Csirkemell mángold levelekkel és napraforgómaggal
 
Hozzávalók:
100 g csirkemell
300 g mángold levél
kevés olivaolaj
1 evőkanál napraforgómag
1 evőkanál szójaszósz
kevés víz
1 szelet teljes kiőrlésű kenyér

  Egy nem tapados (teflon vagy kerámiabevonatú) serpenyőben megpirítjuk a csirkemellet, amit vagy csíkokra vágunk, vagy egészben pirítjuk meg, ahogy mi is tettük, a napraforgómagokkal együtt. A mángold leveleit feldaraboljuk, és kevés vízben megpároljuk, leszűrjük, és ha a csirkemell megpirult, és megfőtt, a serpenyőbe tesszük azt is, felöntjük a szójaszósszal és fedő alatt összefőzzük kissé őket, majd pár perc után már tálalhatjuk is a rácsorgatott olivaolajjal, és a kenyérrel. 




Ebéd után elfogyasztunk egy kisebb gyümölcsöt, ami lehetőleg szezonális legyen!

A mángold helyett használhatunk spenótot is, ebben az esetben a megtisztított leveleket frissen adjuk a csirkemellhez, és kevés vízzel felöntve főzzük fedő alatt a két hozzávalót.

Uzsonna:  20 g kemény sajt, ami nálunk parmezán
1 kisebb gyümölcs

Vacsora: 1 nagy tányér saláta (sárgarépa nem javasolt bele) 100 g mozzarellával, 1 nagy gyümölcs, 1 evőkanál olivaolaj

Mielőtt aludni térnénk, minden nap meg kell igyunk egy pohár sovány tejet, hogy az éjszaka folyamán garantáljuk a vércukorszint egyensúlyban tartását.

Holnap lemérem magam, elsősorban a centikre vagyok kíváncsi, és ezt heti rendszerességgel akarom csinálni, hogy lássam a fogyást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése