Tavasz van kerem. Hala Istennek!!! Rengeteget vagyok a zsebkendonyi kertunkben, mert let-elemem a tavaszi napfeny, a sok zoldello noveny, es allandoan csak kinn lognek. Sajnos nem olyan nagy, s nem annyira elrejtett kert, hogy kiulhessek, igy reggelente, delben, delutan, este, kimegyek egy vizitre, megnezem, mennyit nottek a novenyek, s minden alkalommal lathato a fejlodes, a novekedes. Allandoan csak fotoznam oket. Mikor idekoltoztunk, vettunk nehany fuszernovenyt is, tobbek kozott egy mentapalantat is rank soztak, ami eleg halottnak tunt nekem akkoriban, a harom csupasz, megbarnult szaraval. Egy level sem fityegett rajtuk. A boltos azt mondta, ne izguljunk, ezt aztan nem fogjuk tudni meg kiirtani sem. Dani hitt neki. S lam, valoban igy van. Tavaly levagtam mindent a novenyrol a hideg beallta elott, s jobb otlet hijan likort keszitettem belole. Valamelyik nap kinn lebecolok, s mit latok??? Ez a noveny elterpeszkedett a szamara kijelolt helyen, az egy tobol lett csudasok, s no, mint a kender. Egy kis cserep volt....most meg akar eladhatnam a piacon a fiokait!!! Dobbenet!!!
Olyan illata van...imadom! Muszaj leszek mas felhasznalas utan is nezni. Pl egy mentas csokikrem!!! Hm... holnap el is keszitem. Most viszont jojjon a frissito elisir receptje:
Hozzavalok:
30 g mentalevel (csakis level, a szara nem)
3 bazsalikom level
keves anizs
300 g viz
300 g alkohol (90%-os)
300 g cukor
Elkeszitese:
A mentaleveleket, a bazsalikomot, az anizst az alkoholba tesszuk, lezarjuk, es sotet helyen 1 hetig pihentetjuk. Miutan letelt az egy het, leszurjuk. Elkeszitjuk a cukros szirupot, megpedig ugy, hogy a vizet feltesszuk foni a cukorral. Forras utan hagyjuk kihulni kicsit, hozzaadjuk a leszurt alkoholt, es keszen is vagyunk. Ez meg a tavalyi ev termese, de meg most is finom. Frissito emesztesjavito!
Ihato magaban, etkezesek utan, egy jo puncskent mehet forro vizbe, mig jeggel es vizzel kivalo szomjolto!!!!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése