Hajdinas csokicsoda, ezt a nevet adtak neki baratnoim. Elso alkalommal anyukam szuletesnapjara keszitettem, amit akkoriban nalam toltott. Azutan, hogy anyukam hazament, jottek azonnal baratnoim, akiknek szinten megcsinaltam, leven edesszajuak. S azt mondtak, 10-bol 10-es. Vagy meg tobb. A receptet egy oszi vasarokat reklamozo ujsagban talaltam. Nagyon megtetszett, mert egeszsegesnek titualtak, es nekem nagyon fontos, hogy az edessegek ne hizlaljanak. ;)
Utanajartam, mit tud a hajdina. Nezzuk egyutt: (forras wikipedia)
Botanikailag a keserufelek csaladjaba tartozik, megis a gabonafelekhez soroljak, mert lisztes magjat a buzahoz hasonloan fogyasztjak. A hajdina tapanyaga a szenhidrat, amely 56-77%-ban kemenyito, 17-20%-ban rost, ennek 12-17%-a celluloz, valamint hemicellulozt és lignint is tartalmaz.
A hajdina igen ertekes vitaminforras, a B-vitamincsoport majdnem minden tagjat tartalmazza. E-vitamin, B2-vitamin es B1-vitamin tartalma jelentos. Ezen tapanyagokon kivul kedvezo elettani hatassal rendelkezo biologiai anyagokat is tartalmaz. Ilyenek peldaul egyes antioxidans hatasu flavonoidok es a rutin (P-vitamin), amely kivalo gyogyszere a kapillaris verzeseknek es a sugarterapia okozta egeszsegkarosodasoknak. Magas rutintartalma miatt oseink a hajdinat a magas vernyomas kezelesere gyogynovenykent hasznaltak.
Kivaloan alkalmazhato a szekrekedes etrendi kezelésében es egyes daganatos megbetegedesek megelozeseben.
A hajdina alkalmazhato a candida fertozes kezeleseben is. Mivel nem alkalmazhatok feher lisztbol keszult kenyerek, pekeruk, kelt tesztak, melyek kivaltasara a hajdinabol keszult termekek is felsorakozhatnanak.
Meggyozo, igaz? Lassuk tehat a torta receptjet:
Hozzavalok:
200 g szobahomersekletu vaj
200 g cukor
125 g hajdinaliszt
100 g etcsokolade
4 tojas
1/2 csomag sutopor
70 g mandulaliszt (nekem nem volt itthon, igy aprolekos munkaval meg egy nagy kessel egeszen aprora vagtam az egesz, meghamozott mandulakat)
Elkeszites:
A vajat talba morzsoljuk, osszedolgozzuk a cukorral, majd egyenkent hozzaadjuk a tojasok sargajat, s kozben folyamatosan kevergetjuk. Miutan homogen masszat kaptunk, lassu fokozaton keverve hozzaadjuk a sutoporral elkevert lisztet. Kozben a csokit nagyobb darabokra vagjuk. Ezutan mar fakanallal dolgozunk. A tesztahoz adjuk a csokidarabokat, a mandulat. Egy keves so segitsegevel a feherjekbol kemeny habot verunk, majd egyiranyban dolgozva a kesz tesztahoz adjuk.
Sutopapirral belelt formaban, elomelegitett sutoben, 180 C°-on kb 50 perc alatt keszre sutjuk. Tuprobaval gyozodunk meg arrol, hogy atsult-e rendesen.
Ha kesz, racson hulni hagyjuk, s mikor kihult, csokimazzal bevonjuk amihez gozfurdoben felolvasztunk 100 g etcsokoladet egy keves vajjal. Kemenyre es ropogosra dermed majd a tetejen.
Az a furcsasag ott a torta tetejen egy eper, amit bevontam csokival, s holnap reggel parom fogja a reggelijehez kapni. Ha jo...akkor legkozelebb mindenhova teszek. De felek, hogy megpuhulna a csoki alatt hosszutavon. Dekoraciohoz hasznalhatunk barmilyen gyumolcsot. Mivel most eper es ibolya idoszak van, en ezeket valasztottam.
Jo etvagyat!
Köszi a remek ötletet! Nagyon gusztusos a tálalás :)
VálaszTörlés