szombat, április 27, 2013

Karamellizált fügés, hajdinalisztes sütemény pisztáciával

Ma a párom anyukája sürgősséggel hívott, hogy vigyem be az ügyeletre, mert egy ideje problémája van az emésztésével. Ez nem jó hír, de megértem. Nem eszik, nem alszik, ideges, ezért az emésztőrendszere sem működik úgy, ahogy kellene. Ezért döntöttem úgy, hogy megajándékozom magammal. :)
Azaz ma nálam ebédel, finomat, és jól fogja magát érezni. Megalkottam a mozzarellás sonkás lasagnét, illetve ezt a süteményt. S hogy ne feledkezzünk meg a külsőről sem, csináltam neki körömvirágkrémet. 
A füge is és a hajdina is segítik az emésztést, s hiába van szó egy édességről, nálam a hajdinából készült finomságok mindig segítettek a pocak méretének csökkentésében is. Ez a mai sütemény egy tünemény. Már a tészta sütés nélkül is isteni finom. Ugye gyakran nyalakodom, de tészták esetében ez nem mindig kifizetődő. Ez viszont...el lehetne nyalogatni akár már keverés után. Kisütve....puha és ízletes. Köszönet a fahéjnak, a fügének.
Lássuk tehát, hogyan készül:
Hozzávalók:

3 tojás
15 dkg porcukor (nekem fele ilyen volt, fele sima)
90 g vaj (ghee)
200 g karamellizált fügelekvár
5 ek víz
1 csomag vanília
1 teáskanál sütőpor
1/2 teáskanál kukoricakeményítő (vagy szódabikarbóna)
1 teáskanál fahéj
200 g hajdinaliszt

(hozzá lehet meg adni citromhéjat is, ha van)

A csokimázhoz:
100 g étcsokoládé
2 teáskanál vaj (ghee)

Díszítéshez:
pár szem pisztácia


A lekvárt elkeverem a vízzel. A fügelekvár elég darabos, ezért villával szétnyomkodom az egészben maradt gyümölcsöket. Bármilyen lekvár használhato, fő, hogy sűrű legyen. A keverőtálban elkeverem a cukrot a tojásokkal, majd miután jó habos, hozzáadom apránként a vajat, és a lekvárt is. Ezután kimérem a száraz hozzávalókat, lisztet, vaníliát, sütőport, keményítőt, fahéjat és ezeket fakanállal keverem a sütihez. Egy tepsit sütőpapírral kibélelek és beleöntöm a tésztát. Jó sűrű, így el kell teríteni. De nem kell megijedni. Eloszlik majd a sütés közben. 
180 c°-os sütőben kb 20 perc alatt készen is van. Miután kihűlt, megkenem csokoládéval, amit gőzfürdőben melegítek fel a vajjal. A tetejére pedig durvára vágott pisztáciát teszek. Isteni finom illatok fognak körülöttünk terjedni. A fahéj miatt. :)
Az anyuka is bevágott egy negyed szelet lasagnét és a sütiből is jó ízzel lakmározott.



Jó étvágyat hozzá!!!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése