kedd, február 19, 2013

Toszkan cantucci vagy romagnai scroccadenti?

Diotoro helyett fogtoro kekszecskek, amit Toscanaban canticciknak neveznek. Valoban fogtorok, szoval leginkabb kaveba, tejbe vagy teaba aztatva javasolt a fogyasztasa. :)




Eme keksz tehat ket regio sajatja, ket kulonbozo nevvel. A kavekhoz kinaljak ettermekben, ropogtatas celjabol. Vagy edes borral kombinalva mar az edessegek kozott talaljuk a menuben. Egyszeru a recept, az elkeszites is!

Hozzavalok:
500 g liszt
500 g cukor (kristaly)
500 g mandula (aminek egy reszet en kivaltottam torokmogyoroval es csokival)
210 g tojas (ezt igy kell am merni, nem lehet altalanositani, s darabszamot irni)
7 g sutopor
es egy kis napraforgoolaj, a keneshez.


Az elkeszites pedig:
Osszekeverjuk a cukrot a tojassal, beletesszuk a mandulat, mogyorot, osszevagott csokit, majd hozzaadjuk a lisztet is, amit elozoleg osszekevertunk a sutoporral. Semmi komplikalt nincs benne, mindent egybe. Majd kis kigyokat formalunk, sutopapirral kibelelt tepsibe rakjuk oket, bekenjuk mindegyiket olajjal, majd kristalycukorral vastagon megszorjuk oket. 



A sutot elomelegitjuk 170 fokra, ezalatt az ido alatt kicsit all a tesztank, s mikor eleg forro a suto, elkezdjuk sutni a kis kigyocskakat fel oran keresztul. 


 Itt mar elkezdtek terjeszkedni!



Ezutan kivesszuk a sutobol oket, kicsit allni hagyjuk a szabad levegon, majd felszeleteljuk, nem merolegesen a kigyok hosszara, hanem ferden, igy hosszukas kekszunk lesz. 




Majd ujra sutobe tesszuk, amit lehutunk 90 fokra, s meg kb egy oran keresztul szaritjuk/sutjuk oket. 
A vegeredmeny nagyon sokaig kepes elallni, ha van ra ideje. Nekem kis sutom van, ezert keszitettem ennyi adagbol, mert a sutes kicsit komplikaltabb, s ketszer nem tul egyszeru melegiteni s huteni a sutot, es nem is tul energiatakarekos, de ha valakinek nagy befogadokepessu sutoje van, 1 kilos adagokbol keszitse, megeri, garantaltan izleni fog. A mandula es a mogyoro is nagyon finom sutve, ropogosan, s reggelire vagy uzsonnara mindig van keznel finomsag. 


Ezek a parom altal etteremben keszitett peldanyok, joval sargabbak, mint az enyemek, ami sajnos a tojas hibaja. Boltban vettem a legolcsobb peldanyokat, s nem voltak eleg sargak. De az izen nem valtoztat a szin: 



S ezek az enyemek:


Ezek a kekszek csaladomnak keszultek, akik hetvegen erkeznek Milanoba egy milan meccsre, s mar nagyon varom, hogy itt legyen a nagy nap. A terveim kozott szerepel Pugliesi pucceket (puccseket) kesziteni, szendvics helyett. Ezek olivabogyos, hagymas, paradicsomos kis kenyerkek. Persze etterembe azert elviszem oket egy jo pizzara, meg akkor is, ha Milano a safranyos risottojarol meg az ossobucojarol hires. Majd szavazasra viszem a dolgot, s megirom, mire jutottunk!

2 megjegyzés:

  1. Válaszok
    1. Nem fogod megbánni Ildikóóó, ez a keksz úgy jó, ahogy van, és sokáig eláll, ha ráér!

      Törlés