Fogjunk hozza! A mai napon egy olyan receptet osztok meg veletek, amit valoszinuleg sokan ismernek. Emlegettem, hogy a hutonkben van szalonna, tojas, tej, fokhagyma, a polcon van so, bors, olivaolaj, s teszta is van mindig itthon, ha masert nem, egy masik, meg egyszerubb fogas miatt, ami nem mas, mint fott teszta, nyakonontve olajjal, s rajta kis parmezan sajt.
A parmezan sajt az sosem hianyzik itthonrol, de azt hiszem, semmelyik masik olasz haztartasbol sem. Ez az egyszeru verzio dietak alapjat is szolgalja, illetve akkor is bevetesre kerul, mikor valakinek problemaja van a hasaval. Laktat, de egyszeru megemeszteni.
Am a mai az egy kicsit bonyolultabb ennel, de csak icipicvel. Amire szukseg van, az egy labas, amiben feltesszuk a vizet foni, s egy seprenyo, amiben megpiritjuk a szalonnat, amit vaghatunk kockakra, vagy csikokra, kinek melyik forma tetszik jobban. En meg nem vagyok az apritas nagymestere, igy ezt parom szokta csinalni, s ugy latom, a julienne vagas neki nagyon megy, s szereti is. Ez a gyufavekony csikokra vagast jelenti. S sok menuben is benne van. Jol hangzo francia szorol van szo. Igy kell ezt csinalni: julienne vagastechnika
Nos, ha felszeleteltuk a szalonnat, akkor mehet a serpenyobe, s addig piritjuk, mig szep aranybarna nem lesz. Kozben fel is fott a vizunk, lehet sornzi, s mehet bele a teszta. 100 grammot kell korulbelul egy emberre szamolni. Persze mindenki maga tudja, mennyit kivan enni.
Miutan beleszortuk a tesztat a sos vizbe, elkeszitjuk a "szoszt".
Egy talkaban osszekeverunk 1-2 tojassargajat kis tejjel (tejszinnel), sozzuk, borsozzuk, teszunk bele egy kis parmezant, s varunk. Ha a teszta a kivant kemenysegre (vagy puhasagra) fott, leszurjuk, am a gazt nem zarjuk el, mert arra meg szukseg lesz. A tesztat visszaontjuk a labasba, feltesszuk a tuzre, raontjuk a szalonnat, s a tojasos szoszt, jol osszekeverjuk, kicsit hagyjuk meg a tuzon, hogy a szosszal jol osszeboronalodjon minden osszetevo, a teszta felszivja a tejes, tejszines szoszt, s keszen is vagyunk. Fozesi tudomanyt nem igenyel, megis kesz etel, s nagyon finom. Keves hozzavaloval, s keves raforditassal keszitettuk. Ime a vegeredmeny:
Jo etvagyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése