Belefogtam ismet a croissant gyartasba, mert a multkor olyan jol sikerult, s imadnivalo volt itthon keszitett peksutivel s capuccinoval unnepelni a reggelt. Annyit ujitottam a recepten, hogy teljes kiorlesu, sot, fekete lisztbol csinalom, ami raadasul szezammagot es napraforgomagot is tartalmaz, de en meg utolso nyujtas soran makszemeket is gyurok bele.
A recept nem bonyolult, az elkeszites sem az, viszont azt hozza kell gyorsan tennem, hogy haromnapos folyamatrol van szo. Ha vasarnap akarnank kedvesunket meglepni, a keszuleteket penteken este kell kezdeni a teszta elkesziteset. En oromomet leltem a haromnapos munkaban, s izgalommal vartam, hogy a nagy nap eljojjon. Kozben tobbszor meglestem a hutoben a tesztat, s mindig boldogsag toltotte el kis szivem latvan, hogy a hideg ellenere novekszik a levelesre gyurt teszta.
Hozzavalok:
1 csesze tej
2 kiskanal szaritott eleszto
2 es 1/4 csesze liszt
2 evokanal cukor
1 kiskanal so
12 evokanal vaj (megintcsak a hires ghee az en esetemben)
A tetejere:
keves tej
1 tojassargaja
A tejet meglangyositjuk, beleteszunk egy keves cukrot, es keves lisztet es megfuttatjuk benne az elesztot. Kozben a lisztet, sot, cukrot talba szorjuk, majd miutan az eleszto felfutott, aprankent a liszthez adjuk, s lagy tesztat gyurunk.
Letakarjuk foliaval, s egy ejszakara hutobe tesszuk, kelni.
Masnap lisztezett lapon teglalap formajura kinyujtjuk, megkenjuk 1 kanal liszttel elkevert vajjal, majd kepzeletben harom reszre osztjuk a hosszabbik oldalhoz kepest, majd a ket szelso harmadokat a kozepere hajtjuk. Majd ujbol kinyujtjuk, es hajtogatjuk. Igy:
Ezutan lazan folpackba tekerjuk, ugyelve arra, hogy levegos maradjon a csomagolas, hisz a hutoben kelni fog.
A hajtogatast megismeteljuk este is, de ezalkalommal mar nem kenjuk meg vajjal, s ujra pihentetjuk, majd utolso nap meg ketszer kinyujtjuk, behajtogatjuk, s kinyujtjuk. En mindig teglalap alakura nyujtom, majd csikokra vegul haromszogekre vagom.
A haromszogeket aztan egyik oldaltol indulva feltekerem, s a kis kifliket a tojassargajaval elkevert tejjel megkenem, majd tepsiben langyos helyen meg utoljara megkelesztem.
vegul nem marad mas, mint a sutes, 200 fokra elomelegitett sutoben.
Kb. fel ora alatt ropogosra sulnek
A konyha illatozni fog. Ellenallhatatlanok.
En csak a teszta felet sutottam ki elso alkalommal, hisz mi ketten vagyunk, s negy briosnal tobb nem kell egy reggelire. Ez azt jelenti, hogy ket reggel ehettunk frissen sult croissantokat.
A kesz croissantokrol keszult kepek a simalisztes valtozatok. A teljes kiorlesubol keszult finomsagokrol nem keszultek kepek, csak a tesztarol, viszont nagyon finomak es szepek lettek azok is, meg ha kicsit kemenyebbek is, mint ez a feher verzio. Az indok egyszeru, a feketeliszt nehezebb, s ezaltal a kelesztes sem olyan eroteljes.
Jo etvagyat!
Jo etvagyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése