szombat, február 16, 2013

Piadina

Piadina, 
Egy tipikus s nagyon nepszepu etel a romagnai tartomanyban. A tengerparton kis bodegak sorakoznak szinte minden kilometeren s kinaljak az egyszerubb s komplikaltabb tolteleku piadinajukat, ami egybol Crescione lesz, ha a lapot nem uresen sutik ki, hanem mar a toltelekkel megtoltve, kettehajtva s ugy. Ebbol is kinalnak ugy 20 felet. A boseg zavara jarja at az embert e kinalat lattan. Mar Budapesten is van egy piadinazo hely, am jo hirem van, otthon is konnyeden elkeszitheto. A recept egyszeru:

Hozzavalok:


1,2 kg liszt
250 g vaj
250 g zsir
15 g eleszto
15 g sutopor
30 g so
5 g cukor
250 g tej
250 g viz

Az elesztot nem futtatjuk fel, hanem mindent egy talba teszunk, osszegyurjuk, majd pihenni hagyjuk a tesztat legalabb 30 percig. Miutan jol megkelt, kis golyokat tepkedunk belole, 150-200 g-nyit, ezeket 3-5 mm vastagsagura kinyujtjuk, majd nemtapados serpenyoben mindket oldalan megsutjuk. Itt csereplapon sutik, de enelkul is gond nelkul elboldogul barki. Pl nekunk ez sincs :)Ebbol az adagbol kisul kb 20 piadina, ami soknak tunhet egy egyszeru foldi ember vagy kisebb haztartas szamara, de a felesleges kisult piadinak nyugodtan lefagyaszthatok vagy par napig a hutoben is elallnak, s mikor nincs sok kedvunk szakacskodni, elokapjuk, ujra megmelegitjuk, megtoltjuk, s kesz is a vacsora. 
Ime a sima piadina:

Ezen a kornyeken toltes nelkul koretnek is felszolgaljak ettermekben, eloetelnek. Felszeletelt szalamikkal, kremsajtokkal, sonkaval, egy fatalon kinalva, melle esetleg radicchio levelbe halmozott kremsajttal. Ha edesre vagynank, kremsajttal s karamellizalt fugevel is fogyaszthato. 
Mi nem sokat akartunk babralni vele, igy ment bele vekonyra szeletelt parmai sonka, gorgonzola, salata, olivaolaj, so, bors, s kis majonez. Csak mert nem vagyunk megrogzott egeszsegkovetok (mar ami az eteleket illeti)
S ime, igy nezett ki:



Jo etvagyat hozza!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése