Ujabb risottorecept, a safranyos risotto. A safrany az egyik legdragabb elelmiszer, az aranynal is ertekesebb. Ezt irja rola a vilaghalo:
"Régi fűszernövény, már az egyiptomiak is használták, levesek, mártások színezésére, ízesítésére. A monda szerint, amikor Zeusz Hérával tartotta menyegzőjét, sáfrány nőtt az ágyuk körül és még a főisten is megittasult az illattól. A sáfrány ma is sok helyen örvend az afrodiziakum hírnevének. A régi rómaiak mondása: „dormivit in sacco croci” (sáfrányágyon aludt), annyit jelent, hogy valakin vidám önfeledtség lesz úrrá. Nagyobb dózis bódulatot okoz, 20 gramm már halálos adag. 1446-ban-ban Augsburgban egy férfit máglyán égettek el, egy asszonyt pedig elevenen ástak el sáfrányhamisítás miatt. Kleopatra sáfrányos fürdőt vett szerelmeskedés előtt, mert afrodiziakumnak vélte, a Római Birodalom császárai sáfrányszirmokkal tömették ki a párnákat, amelyekre orgiáik alatt könyököltek.
Hatásos lehet a szivinfarktus megelőzésében, krocetin nevű anyaga csökkenti a koleszterinszintet."
Nagyon egyszeru etel, ez is, ujbol.
Hozzavalok:
Risottohoz valo rizs,
Safrany, ha van safranyszirom is, de ez nem nelkulozhetetlen
1/2 pohar feherbor
husleves
hagyma
so, bors
keves olaj
vaj es parmezan (mi ezalkalommal gorgonzolat hasznaltunk)
A hagymat felapritjuk, forro olajon megfonnyasztjuk kisse, hozzaadjuk a rizst, megpiritjuk azt is. Miutan keves szine lett, felontjuk egy fel pohar feherborral, ha elparolgott, hozzaadunk egy szedokanal huslevest, a safranyt, es folyamatos keveres mellett szedokanalankent hozzaadva a huslevest, addig fozzuk, mig a rizs puhara nem fo.
A safranytol szep narancs szine, es nagyon finom ize lesz a vegeredmenynek. Ha a rizs keszre fott, hozzaadjuk a vajat, es a sajtot es talaljuk.
Gyonyoru a szine, nem gondoljatok?
Egy jo risotto alapszabalyai:
Mindig eros tuzon fozzuk, es a huslevest is lassu forrasban tartjuk.
Valtozatok risottora:
Az itt mar bemutatott radicchios risotto
de keszithetunk ilyet it:
Porehagymas, ricottas sonkas risotto
300 g ricotta, 100 g sonka, 1/2 porehagyma - a porehagymat, sonkat megpiritjuk olajon, hozzaadjuk a rizst es a szokasos modon a leves folyamatos hozzaadasa mellett fozzuk. A fozesi ido felenel hozzaadjuk a ricotta felet, es keszre fozzuk a rizst. Miutan elkeszult, hozzaadjuk a maradek risottot, vajat, vagy olivaolajat, s talaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése