A hűtőnkben volt még egy padlizsán, három cukkini és egy kevés kemény sajt. Ezekből és a megmaradt rizsből készült ez a lasagne. Lasagne, mert elkészítése során a rétegezésen volt a hangsúly.
Hozzávalók:
Főtt rizs, akár zöldséggel, akár anélkül
1 padlizsán
3 cukkini
kemény sajt
só, bors
1 cikk fokhagyma
kevés olivaolaj
(esetleg kevés lenmag, amihez a lenmagokat zsiradék nélküli serpenyőben megpirítjuk, majd mozsárban kissé szétnyomkodjuk, mindezt én azért használtam, hogy kissé ropogóssá tegyem az ételt)
A zöldségeket megmostam, a padlizsánból levágtam 8 szeletet, amit aztán forró grillserpenyőben csíkosra sütöttem kevés sóval, és ezzel kibéleltem egy kerámiatálat, majd betakartam kevés rizzsel.
A megmaradt padlizsánt apró kockákra vágtam, és ugyanígy tettem a cukkinivel is.
A fokhagymát ruhástúl szétnyomtam egy széles késsel, az olajat serpenyőbe öntöttem, és beledobtam a fokhagymát, kissé megpirítottam, hozzádobtam a zöldségeket és közepes lángon addig főztem, míg meg nem puhultak.
Ezután botmixerrel pépesítettem, és ezt használtam az eredeti lasagnéhoz való paradicsomszósz és besamell helyett.
Tehát ennek a felével bevontam a rizst, a kemény sajtból szeleteket vágtam, szépen elrendeztem a szószon, majd újra rizst halmoztam rá, amire ismét ment a cukkinis - padlizsános szósz, és végül megint egy réteg sajt.
Rászórtam kevés lenmagot.
Forró sütőbe toltam, és addig sütöttem, míg a sajt szép barnává nem vált.
A mai ebéd nagymamája a tegnapi gomásiós cukkinis rizs:
Nagyon félrevezető a neve, mert ebben az ételben semmi sem emlékeztet a lasagnere! Se tészta, se ragu, se paradicsom, se besamel, se mozzarella. Miért nem cukkinivel rakott padlizsán, mert a rakott krumplira is hasonlít? Vagy "lasagne módra", ha már annyira tetszik ez a szó?
VálaszTörlésValóban, lehetett volna rakott padlizsán is, ám nekem a lasagne jobban tetszett. Bocsánat, ha félrevezető, de lasagne nem csak raguval, paradicsommal, besamellel és mozzarellával készül. Itt nálam is van sokféle. Itt lehet nézelődni:
Törléshttp://cheffeleseg.blogspot.it/search/label/lasagne