vasárnap, február 02, 2014

Sütőtökös linzertorta -crostata


Meguntam a sütőtököt. Miota szezonja van, rengetegszer ettuk, es tobbfele etelben kiprobaltuk, de lassan kezd sok lenni. Ezert keszult ma ez a linzertorta, amiben vegul felhasznalasra kerult az osszes rendelkezesunkre allo sutoben sult sutotok. Tobbet a kovetkezo szezon elott biztos nem veszek!
Ez a linzertorta lesz a kovetkezo napok reggelije parom szamara, mert o koveti a dietat, de csak a foetkezesek soran, amikoris azt kell egye, amit en, ha mar en fozok.
A crostata a kedvencem volt reggelikre, es hiszem, hogy elertem a kivant mereteket, az lesz a jovoben is. Ez egy uj verzio, ilyet meg nem hallottam, ezert is voltam boldog, hogy megtalaltam. En rendszerint lekvarokkal toltom meg, es keszen is vagyok. Azonban a kozeljovoben jonnek meg crostata receptek, tobbfele toltelekkel, amiknek semmi koze a lekvarokhoz.


Hozzavalok:
a tesztahoz:
200 g simaliszt
100 g vaj
100 g cukor
1 tojas

a toltelekhez:
500 g sutotokbel
120 g barnacukor
2 tojas
120 g tejszin
orolt szerecsendio,
fahej
orolt gyomber
1 evokanal rum

A linzertesztahoz a hozzavalokat kimerjuk, es gyors mozdulatokkal homogen tesztava gyurjuk, majd folpack-ba csomagolva fel orara a hutobe tesszuk pihenni. Ezutan kinyujtjuk, nagyobbra, mint a formank, mert kis pereme is kell legyen. Valoszinu fennmarad kis teszta, amit a vegen hasznalunk majd a dekoralashoz. A formaba helyezzuk, megszurkaljuk villaval, majd letakarjuk alufoliaval, babot ontunk bele, es 10 percre a 180 C°-osra elomelegitett sutobe toljuk. Ezutan levesszuk a papirt rola, es ujra sutobe toljuk, kb 5-10 percre.
Ezalatt elkeszul a toltelek. A tojast a cukorral habosra verjuk, majd hozzaadjuk a kikapart sutotok belet, es az osszes tobbi hozzavalot, habos kremme verjuk.
A sutesi ido lejarta utan a tesztat kivesszuk, es megtoltjuk a kremmel. A maradek tesztabol izlesunk szerint formakat vagunk ki, es a krem tetejere rendezzuk, es visszatoljuk a sutobe. Kb 30 percig, vagy addig sutjuk, mig aranybarna nem lesz a torta teteje, ez sutofuggo!
A vegeredmeny egy nagyon illatos, laza suti, ami kivalo kiegeszitoje lehet a nem fogyokurazo emberek reggelijenek. Melegen vaniliafagyival talalhatjuk. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése