A receptet Innen szereztem, nagyon megtetszett, hogy nem édes, és amolyan azonnal bekapós finomságról volt szó, az első adandó alkalommal be is szereztem a hozzávalókat, és tessék, már felfalásra is került, ráadásul elég gyorsan. Sajnos estére készült el, amikor a fények nem a legjobbak, reggelre pedig már alig volt belőle, így bocsánat a fotókért, az ízek csodásak, nem kell megijedni. Annyit adtam hozzá az eredeti recepthez, hogy kaporral gazdagítottam a túrókrémet, és megérte. A tészta gyorsan megkelt és valószínű többször fogok ehhez hozzányúlni, mert roppant finom, levegős és ízes.
Hozzávalók:
a tésztához:
250 g simaliszt
1 evőkanál zsír
csipet só
1 kis tojás
kb. 1,2 dl tej
20 g friss élesztő
1 kávéskanál cukor
1 teáskanál liszt
zsemlemorzsa a szóráshoz
a töltelékhez:
1 kg túró/ricotta
kevés kenyérmorzsa ha túl híg lenne
1 csipet só
3 tojás + 1 tojás fehérje
Tetejére:
1 kis pohár tejföl
1 tojás sárgája
A tésztához az élesztőt belemorzsoljuk a langyos, cukros tejbe, simára keverjük az egy teáskanálnyi liszttel, és letakarva felfuttatjuk.
A többi hozzávalót a robotgép táljába mérjük, ha az élesztő felfutott, azt is a tálba öntjük, és a dagasztókarral homogén tésztává gyúrjuk, majd kb 8-10 percig dolgoztatjuk még a gépet. Azután a tálat letakarjuk folpackkal, majd a duplájára dagasztjuk a tésztát, amihez ezesetben kb 30 perc elég is.
Ezalatt elkészül a töltelék is, amihez a túrót tálba tesszük, villával áttörjük, sózzuk, majd ha túl lágynak ítélnénk meg a túrót, akkor kevés kenyérmorzsát adunk hozzá.
A tojásokat valamint a tojásfehérjével villával felverjük, és azt is a túróhoz keverjük.
A megkelt tésztát tepsi méretűre nyújtjuk, sütőpapírral bélelt tepsibe igazítjuk, megszórjuk kevés zsemlemorzsával, és rásimítjuk a tölteléket.
A tejfölt elkeverjük a tojássárgájával, majd egyenletesen elosztjuk a tölteléken.
A lepényt 180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 45-50 perc alatt készre sütjük.
Nagyon ízletes, főleg melegen!!
Ó, ez a vásárhelyi túrós nekem is nagy kedvencem. Nagymamám sokat sütött :)
VálaszTörlésNálunk szüleiumnél nem ez a verzió megy, ment, majd azt is hozom egyszer. Köszi Gabi!
TörlésTúró és kapor a legjobb párosítás! Mekkora tepsiben sütötted? Olyan szép magas a túrós rész! Zsuzsi
VálaszTörlésKöszi Zsuzsi, nagyon bejön nekem is! A tepsi 32*23 cm-es. Az a régi típusú sütőtepsi. :)
TörlésÓ, hát én ezt csak most látom! Örülök, hogy ízlett a lepény! :) Nagyon finom lehet kaporral is, egyszer én is kipróbálom majd úgy is. :)
VálaszTörlésIgen, orulok h megtalaltad mert igy ujra eszembe jutott hogy ezt is suthetem a hetvegen
Törlés