szerda, január 29, 2014

Gyömbéres citromos méz immunerősítésre

A fogyaszto víz elkészítéséhez szükségem volt gyömbérre is, amit korábban csak a karácsonyi édességek elkészítéséhez használt mézeskalács fűszerkeverékből ismertem, és néha hallottam róla itt-ott néhány csodás tulajdonságot. Utánajártam mit is tud valójában, illetve elkészítettem ezt az immunerősítő mézet is, ami már második napja ázik, és alig hiszem, hogy kipróbálhassam.
A gyömbér íze a fogyasztó vízben nagyon kellemes, annyira, hogy arra ingerelt, hogy keveset a számba kapjak, es úgy is élvezzem - nem volt olyan jó döntés.

Az ízét leginkább a wasabi ízéhez hasonlítanám. El is hiszem, hogy hatásos megfázás ellen. Azonnal kitisztítja a légutakat. 

A múltkorában a párommal voltunk egy gasztronómiai kiállításon és vásáron, ahol begyűjtöttünk néhány szórólapot, újságot, és meglepő módon abban is a gyömbérről szóló írásra akadtam. Úgy tűnik, nagyon aktuális mostanság!
Ezt írják róla:

Kinézetre nagyon szerény, visszahúzódó fajtának tűnik. Külsőleg a növény 50/100 centisre nő, de ami minket igazán érdekel, az nem látható, hisz a föld alatt bújik meg: a gyökere, ami nagyon gazdag C vitaminban, magnéziumban, vasban és kalciumban.

Kétszer csípős:
A tradicionális kínai gyógyászat kiváló test és lélemelegítőnek tartja, a tengerjárók bátran alkalmazzák a tengeri betegségek ellen, allítólag segít a hányinger leküzdésében is, emellé kiváló antibaktérikus hatású, és a vérkeringést is élénkíti. Mindezek mellett a gyömbér a konyhában, mint csípős fűszer van jelen, a citromhoz hasonló aromával. Valamint híres afrodiziákumként is ismeretes.

A konyhában nagyon sokféle felhasználási lehetőséget kínál. Használatos, mint szárított fűszer és frissen is, lereszelve, szószokhoz, halakhoz, húsokhoz, és nem csak az orientális konyhákban, hanem egyre inkább az európai konyhában is. Itt Olaszországban is alkalmazzák, pl a halak rántásában, vagy bizonyos szószokban. 

Amit a magyar oldalakon találni:
"Gyógyító tulajdonságok

A gyömbér gyógyászati jellegű fogyasztása elsősorban az emésztést segíti. A gyömbér fogyasztása segíti az epehólyagot az epe kiválasztásában, ami serkenti az étvágyat. Ezáltal megnövekszik az elfogyasztott táplálék tápértékeinek beépülése. Az emésztés serkentése mellett a gyömbér enyhíti a gyomorgörcs, hasmenés és felfúvódás tüneteit is.

Hatásos terhességgel járó reggeli émelygés ellen. Hasonlóképpen a kemoterápia következtében fellépő émelygést is gyógyítja. A gyömbér illóolaj tartalmának köszönheti jellegzetes illatát és ízért. Gingerols tartalma fájdalomcsillapító és antibakteriális hatású.

Gyulladáscsökkentő hatása is van. Izületek reumatikus vagy csontritkulással járó fájdalmainak enyhítésére fürdő vagy borogatás formájában használjuk. A gyömbérfürdőhöz öntsünk 1-2 szelet friss gyömbérre egy kevés forrásban lévő vizet. Fedjük le az edényt, hogy az illó olajakat megőrizzük, majd kb. 10 perc múlva öntsük az elkészült levet a szokásos fürdővizünkhöz.

A gyömbér csökkentheti a koleszterintartalmat és a magas vérnyomást, és minimalizálhatja a stroke kockázatát. Vérhígító hatása miatt csökkenti a szívbetegségek kockázatát.

A gyömbér fogyasztásának hatására szervezetünk kimelegszik és izzadni kezd. Ez különösen akkor hasznos, ha valaki lázas, mert az izzadás hatására gyorsabban lemegy a láz. Megfázás, köhögés, fájó torok esetén is a legjobb, ha gyömbérteát iszunk. Forraljunk két csésze vizet két evőkanál reszelt, friss gyömbérrel kb. tíz percen keresztül. Öntsük csészébe, és ízesítsük mézzel és citrommal. Legközelebb, ha torokgyulladás gyötri, igyunk meg egy pohár ízletes gyömbérteát. Meglepődve tapasztaljuk majd, milyen hamar meggyógyulunk."

 Immunerősítő méz készítése a következő módon történik:


 Szükségünk lesz egy citromra és a citromhoz hasonló méretű friss gyökérdarabra, amit meghámozunk és felszeletünk. A citromot alaposan megmossuk, azt is felszeleteljük, majd váltogatva egy üvegbe rétegezzük őket, felöntjük a kedvenc mézünkkel, három napig hűtőben érleljük. Ezalatt az idő alatt megnövekszik a térfogata is, ezért érdemes nagyobb üvegbe tenni, és csak addig tölteni a mézet, míg el nem lepi a hozzávalókat. A citrom levet enged, a gyömbér pedig kiereszti az illóolajait. Egyszóval a mezünk hígabbá válik. Ebből a mézből aztán egy teáskanállal fogyasztunk minden nap, vagy akár a teánkba is használhatjuk.




10 megjegyzés:

  1. Én csak reszelt gyömbért tettem mézbe annyit, hogy a méz ellepje, és naponta kétszer, háromszor kis kanállal eszegetem. immunerősítésnek szánom.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Jo otlet igy is. Biztosan nagyon csipos. Holnap en is veszek gyombert es teat fozok belole. Ugyesen teszed hogy ezzel kuralod magad.

      Törlés
  2. Nagyon finom ez a mézes gyömbér.

    VálaszTörlés
  3. Nagyon finom ez a mézes gyömbér.

    VálaszTörlés
  4. Heló
    Én ÉP Most Szeretnék készíteni,és az lenne a kérdésem hogy a 3 nap után lezárhatom e,és hogy meddig áll el hol tároljam?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Helló, én mindig lezárva tartom, és benne hagyom a gyümölcsöt is, mert hamar elfogy, de ha tárolni akarod, akkor érdemes három nap után leszűrni. A méz sokáig eláll! Nem kell aggódni miatta! Sok sikert!

      Törlés
  5. A citromot meghámozzam???
    Jó régi a beírásotik a fórumon, de hátha jön válasz...
    Köszönöm

    VálaszTörlés
  6. Szia kedves. Nem, a citrom hejastol megy az uvegbe, de fontos hogy kezeletlen Legyen. Ezt ugy allapitod meg h a citrom hejastol nagyon Matt. Bioboltbol esetleg. Sok sikert

    VálaszTörlés