szombat, január 25, 2014

Becsi almaspite

Ma este vendegeink vannak, es ez mar regen le lett fixalva, dieta ide vagy oda, neki kellett alljak magyarosat fozni, mert olasz vendegeink nem akarnak am olyat enni, amit ismernek, hanem otthoni finomsagokat akarnak. Igy lesz nalunk rakott krumpli es gombas csirkepaprikas nokedlivel. Edesseg gyanant azonban ezen almas edesseget gondoltam szervirozni.
Meg tegnap elkeszitettem, mert ma sok a munkam. Remelem, hogy sikerul egy szeletet lefotoznom ide.

Hozzavalok:
a tesztahoz:
320 g simaliszt
160 g vaj
150 g cukor
2 tojas
csipet so
1 citrom lereszelt heja

a toltelekhez:
4 alma
4 babapiskota
80 g cukor
100 g dio
100 g mazsola
keves likor
1 evokanal megolvasztott vaj

a keneshez:
1 tojassargaja

A mazsolat beaztatjuk kedvenc likorunkbe.
A tesztahoz a lisztet egy nagy talba merjuk, hozzaadjuk az aprora tort szobahomersekletu vajat, a tojasokat, a cukrot, egy csipet sot es a citrom reszelt hejat, majd gyors mozdulatokkal osszegyurjuk a tesztat. Ezutan folpackba csomagoljuk, es egy oran at pihentetjuk a hutoben.
A toltelekhez az almakat megtisztitjuk, maghejat kivagjuk, es apro kockakra vagjuk. A diot durva darabokra apritjuk, majd az almahoz adjuk. A mazsolat leszurjuk, es kinyomkodjuk, majd ezt is az almahoz adjuk, hozzamerjuk a cukrot, a megolvasztott vajat. A babapiskotat egy zacskoba csomagolva sikaloval morzsasra torjuk, majd ezt is hozzaadjuk az almakhoz, alaposan osszekeverjuk.
Ezutan a tesztat kivesszuk a hutobol, kepzeletben harom reszre osztjuk, kethamradat egy sutopapiron kinyujtjuk, olyan formara, amilyen sutoformank van, en egy teglalap alaku keramiatalra szavaztam most. Papirostul a tepsibe helyezzuk a tesztat, magas peremet hagyva neki. Megtoltjuk az almas keverekkel, 



majd a maradek tesztat lisztezett feluleten a tortaformanak megfelelo mereture nyujtjuk, es befedjuk vele a tortankat. Alaposan osszedolgozzuk a szeleit. A tojassargajaval megkenjuk, a torta kozepere egy fogpiszkaloval nagyobb lyukat csinalunk, es 180C°-osra elomelegitett sutoben 45 perc alatt keszre sutjuk.


A belsejerol sajnos nem keszult kep, mert egy szalig elfogyott. A talalashoz vaniliafagyit kinaltunk melle!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése