péntek, január 17, 2014

Fekete torta - black bun - rengeteg aszalt gyumolccsel

Kicsit kesve hozom ezt a receptet, ugyanis ezt a tortat a skotok vizkeresztre keszitik el a csaladnak, es minderre egy olasz tortaskonyvben leltem ra, most. Sedaj!
Ahogy egy ebed alkalmaval felolvastam a receptet, mert megtetszett, hogy olyan gazdag aszalt gyumolcsokben, a parom szeme felcsillant, azt mondta, arra o is kivancsi, igy a mai reggel ennek elkeszitesevel telt. Annyit nem olvastam csak el akkor, hogy 2 ora a sutesi ideje.
Jo sok!! Illetve a hozzavalokat tekintve sem epp a legekonomikusabb sutik koze sorolnam, mert mindenbol olyan sok kell hozza. Sutom mar van, de sutoformam meg meg mindig egy kis sutobe valo, 22 centi atmeroju korforma. Ezzel futottam tehat neki a sutesnek ma reggel. Persze a biztonsag kedveert elkeszult a robiolas kremem is, ami gyorsan megvolt, es tuti finom, nem aggodtam, hogy nem lesz mit a vendegek ele tenni. Ez egy igazi bomba, szeretem ezt a fajta izvilagot. Emlekeztet a Skociaban eltoltott napokra. 


Hozzavalok egy 25 centi atmeroju tortaformahoz:
500 g mazsola
500 g szultanmazsola (nagyszemu mazsola)
125 g daralt mandula
125 g kandirozott citrushej vegyesen
250 g simaliszt
63 g cukor
7 g orolt szegfuszeg
7 g orolt gyomber
1/2 teaskanal jamaikai bors
1/4 teaskanal orolt fekete bors
1/2 teaskanal szodabikarbona
kb 1/5 dl felvert tojas (kb 3 tojas)
1 evokanal brandy

A keneshez:
1 tojas felverve

A tesztahoz:
500 g simaliszt
150 g vaj
tej amennyi szukseges
keves so
keves cukor

A tesztahoz kimerjuk a lisztet, hozzaadjuk a cukrot es a sot, majd a hideg vajat kockakra vagjuk es hozzaadjuk a lisztes keverekhez, aztan az ujjaink hegyevel osszemorzsoljuk az egeszet, ugyelve arra, hogy ne sokaig dolgozzuk, mert a vaj kulonben felolvad. Ezutan a tal kozepebe kis melyedest formalunk, keves hideg tejet ontunk bele, aztan egy kessel elkezdjuk osszedolgozni, korkoros mozdulatokkal. Addig adagoljuk hozza a tejet es keverjuk, mig nem kapunk egy homogen tesztat. Nagyjabol a linzer tesztajahoz hasonlit, de ezekhez a toltott tesztareceptekhez ez a fajta ugynevezett Brise teszta jobban illik. Folpackba csomagoljuk, es fel orara a hutobe tesszuk pihenni.

Ezalatt az aszalt gyumolcsoket egy nagy talba ontjuk, hozzaadjuk a daralt mandulat. A szaraz hozzavalokat es a fuszereket kimerjuk, a tojasokat felverjuk, majd a gyumolcsokhoz keverjuk a brandyvel egyutt.

Ha a teszta eleget pihent, kivesszuk a hutobol, 2/3 reszet kor formara kinyujtjuk, es kibelelunk vele egy kivajazott, kilisztezett, vagy sutopapirral belelt tortaformat. Megtoltjuk az aszalt gyumolcsos toltelekkel. A maradek tesztat szinten kor formara nyujtunk, a megtoltott teszta szelet hideg vizzel megkenjuk, lefedjuk a masik lappal, szepen osszenyomkodjuk a szeleit, esetleg format adunk neki, es a felvert tojassal bekenjuk. Egy fogpiszkaloval negy mely lyukat szurunk bele, ami leer a torta aljaig, majd rengeteg kicsit is, amik viszont mar csak a felso lapot szaggatjak at.

 

A 180 C°-ra elomelegitett sutoben 2 ora alatt keszre sutjuk. A szine eleg sotet lesz, valoszinuleg innen ered a black bun nev is, es illatok sem szallingoznak majd a lakasban, mert a ket tesztareteg alaposan bezarja azokat. A sutesi ido eleg alapos, persze minden suto mas es mas, nalam ez az ido epp eleg volt. Ket ora azert kell hozza, hogy a lisztes, mandulas, tojassal elkevert aszalt gyumolcsok osszeerjenek, a lisztes resz megsuljon.
A szine, miutan elerte ezt a sotet szint, tovabb nem valtozott.


Racson hagyjuk kihulni, es csak ezutan szeleteljuk.




A fotok este keszultek, es nem a legjobbak. Sajnos az illatok sem adhatok at itt,  de a torta megnyitasa maga volt a csoda. Vegre kinyilt "pandora szelenceje" es erezhettuk azokat a csodas illaokat, amikre mar sutes kozben is vartam.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése