Amikor az ember nem unja meg a sütőtököt, sőt, újabb recept után néz, kerülnek ki a konyhából ezek a dolgok.
Édesség és mégsem, inkább egy finom, ropogós külsejű és nagyon puha, foszlós belsejű kenyér, ami tökéletes sós étkekhez is. Mi egy órával azután, hogy megsült, lazaccal, olajjal és roppanós fehérítő zellerszárral ettük, és egy álom volt, csodálatos! Boltban nem lehet már ilyen kenyereket kapni!
Mint mondtam már, ha látok egy kívánatosabb példányt a piacon a sütőtökből, megveszem, kettévágom, kevés vizet teszek egy tepsibe, belehelyezem a félbevágott zöldséget, és addig sütöm, míg meg nem puhul.
Ebből aztán kedvemre alkothatok, sósat, édeset.
Hozzávalók:
600 g simaliszt
280 g sült sütőtök
36 g élesztő
2 evőkanál cukor
fél kávéskanál só
100 víz
10 g vaj
A lisztet, a sütőtököt, a cukrot, a sót, az élesztőt és a puha vajat a robotgép taljába mérem. A vizet kicsit megmelegítem, és folyamatosan adagolva a dagasztókarral alacsony fokozaton lágy tésztáva gyúrom. Konyharuhával letakarva meleg helyen duplájara kelesztem. Ezután egy lisztezett deszkán átgyúrom, formát adok neki és sütőpapírral fedett tepsibe helyezem, és újra a duplájára dagasztom.
A sütőt 200 C°-osra előmelegítjük, majd a megkelt kenyérkéket 25-30 perc alatt ropogósra sütjük.
Biztosan tudom, hogy elkészül még ez a kenyér nálunk, ám legközelebb kevés dióval gazdagítom majd.
A színe csodálatos rézvörös, az íze pedig felülmúlhatatlan.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése