vasárnap, február 02, 2014

Kukoricadara - Polenta!

A dietam egyik napjan ragus kukoricadara volt a menu ebedre, es ezen bejegyzesem kapcsan kaptam egy megjegyzest, amiszerint a polenta, vagy masneven a kukoricadara egy nagyon magas kaloriaertekkel rendelkezo, nehez etel, es nem fer bele egy dietaba sem. Nos, emiatt is, meg azert, mert en nagyon szeretem ezt az elelmiszert, hasznos, hogy megtudjuk, mit is tud valojaban, es erre csak a komment kapcsan kaptam eszbe. Ha jol belegondol az ember, a magyar szokasok szerint a husvetot megelozo bojti idoszak egyik kedvelt etele a kemenyre fozott egyszeru kukoricadara, amit aztan tejbe apritva fogyasztanak. A bojtrol pedig senkinek nem a dozsoles es a nehez etelek jutnak eszebe, hanem pontosan az ellenkezoje: valami olyan, ami laktat, de nem uli meg a gyomrot, es nem is hizlal!
De nezzuk mit talalni a neten errol a kevesbe ismert, am annal gyakrabban hasznalt dararol:

100 g kukoricadaraban talalhato tapertekek:

Kaloria: 350 Kcal
Viz: 12,5 g
Szenhidrat: 75,1 g
Zsirok: 3,8 g 
Protein: 9,2g
Rostok: 2,0 g
Natrium: 35 mg
Kalium: 287 mg
Vas: 2,4 mg,  
Kalcium: 15 mg
Foszfor: 256 mg

A kukoricadara mint neveben is benne van, kukoricabol keszul, es mint alapelelmiszer nagyon alacsony szenhidrat tartalommal rendelkezik, kevesebbel, mint a durumteszta pl, viszont az az elonye, hogy sokkal laktatobb, sokkal konyebben emesztheto, es gyorsan a jollakottsag erzetet adja. A polenta, hibasan, egy nagyon nehez es nagyon kaloriagazdag etelkent van benne a koztudatban. Valojaban azonban a kukoricadara keves kaloriat tartalmaz, sokkal kevesebbet, mint maga a teszta, ahogy irtam, raadasul a tesztaval ellentetben a kukoricadaraban talalhato kaloriatartalom valtozo, ami a benne talalhato nedvessegtartalomtol fugg, masneven a nagyon kemenyre fozott polenta nagyobb mennyisegu kaloriat tartalmaz, mint a higabb valtozata. 100 g- kukoricadarara 350 kcal kaloria jut, gazdag szenhidratban, aminek nagyresze kemenyito, mig szegeny proteinben es vitaminokban.
A glutenkepzo proteintartalma is nagyon alacsony, ezert nem alkalmas kenyersutesre, de pont emiatt a liszterzekenyek es elelmiszer intolleraciaban szenvedok  is batran fogyaszthatjak, tokeletes a belrendszer felszivodasi zavaraiban szenvedoknek!
Ezen kivalo tulajdonsaga miatt elsoszamu valasztas a gyerekek levalasztasi idoszakaban is.

Ennyi jo hir hallatan tehat nem merul fel a kerdes, hogy fogyaszthato-e. Foleg nem a Zona dietaban, amiben minden etkezes soran el kell fogyasztani 40% szenhidratot, 30% proteint, 30% zsirt. Raadasul igy a bojt soran is sokkal nagyobb kedvvel vesszuk elo ezt az alapveto elelmiszert. 
Itt Olaszorszagban rengeteg receptje letezik, a blogomon megjelentek a kovetkezok:
 http://cheffeleseg.blogspot.it/2013/11/negysajtos-polenta-kukoricadara.html
 http://cheffeleseg.blogspot.it/2013/03/sajtos-kukoricadara-polenta.html
http://cheffeleseg.blogspot.it/2013/03/ragus-polenta-kukoricadara.html
http://cheffeleseg.blogspot.it/2013/02/kukoricadara-maskepp.html

Meg egy gyors otletet is megosztok: ha a megfott kukoricadarank felet tepsibe szedjuk, meglocsoljuk paradicsomos szosszal es rakockazzuk kedvenc sajtjainkat, tobbfelet, majd bevonjuk a megmaradt daraval, es igy tesszuk sutobe is kivalo vegetarianus etket kapunk!
Sok sikert, es merjunk kezdemenyezni, az ujdonsag mindig kivalo eredmenyeket hoz! 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése