csütörtök, február 13, 2014

Lencsekremleves

Nekem a lencse egy teli etel, legalabbis nehezebbnek gondolom, az osszes huvelyes testverevel egyutt, igy akkor esszuk csak, mikor energiara van szukseg, es meleget ado balnazsirra. :) 
Meg volt egy keves a raktaron, gondoltam nem varom meg, mig kirugyezik a nagy melegben, ami ranktort igy februar vege fele.
Lett belole egy kremleves. Igy:


Hozzavalok:
300 g lencse (lehet vegyesen piros es barna)
2 dl tejszin
2 hagyma
1 fokhagymagerezd
kakukkfu
keves olaj
so, bors, szerecsendio

A lencset beaztatjuk hideg vizbe, legalabb 3 oraval a fozes elott. A hagymat megtisztitjuk, es felbevagjuk, a fokhagymat egy nagylapu kessel szetnyomjuk, leszedjuk a hejat, ami igy szinte leesik, es keves olajon megfuttatjuk oket, majd hozzadobjuk a friss kakukkfu szalakat. Ezalatt a lencset atmossuk, a viz tetejen uszkalo egyedeket kidobjuk, es hozzaontjuk a hagymas olajhoz boseges vizzel. Kb 1 - 1,5 liter viz kell ehhez a kremhez. Borsozzuk, es hagyjuk kozepes langon foni a lencset. Ha a viz kevesnek bizonyulna, annyira ugyeljunk, hogy meleg vizzel ontsuk utan. Sozni csak a fozesi ido letelte utan szoktam, mert a sotol kemenyedik meg a lencse heja, illetve a himalajai so, amit en hasznalok, akkor tartja meg ertekes asvanyianyag tartalmat, ha nem fozzuk agyon.
Ha megfott a lencse, kihalasszuk belole a hagymat, fokhagymat es a kakukkfuvet, majd botmixerrel a tejszin hozzaadasa mellett pepesitjuk. Frissen orolt szerecsendioval izesitjuk, es talalaskor meglocsoljuk keves extraszuz olivalolajjal, es reszelhetunk ra kedvenc sajtunkbol is.





A vegeredmeny egy nagyon suru, nagyon kremes, de nagyon izletes leves. Lelekmelengeto, foleg akkor, ha a gyonyoru napsuteses nap egy szempillantas alatt atvaltozik esosse es borussa!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése