csütörtök, február 27, 2014

Lasagnetta goccia d'oro - gombas, sonkas, sajtos lasagne

Egy ujabb lasagnereceptet keszitettem el, ihletet meritve a parom eheti munkahelyi kotelessegeibol: ma es holnap is 220 fore kell fozzon egy diszkoban megrendezendo vacsorara, es az egyik fogas ez, amit mar en is fogyasztottam sokszor eddig munkahelyeim menzajan, de itthon sosem keszitettem el, pedig milyen egyszeru.
Raadasul a lasagnek haszna annyi, hogy akar ketszerre is elegendo a mennyiseg (2 fore szamitva) es mig sul, nyugodtan lehet mas hazkoruli teendoinket vegezni. A hagyomanyos lasagneval, ami raguval es besamellel keszul, annyi gondja akadhat lusta haziasszonyoknak, hogy a ragu elkeszitese kozel 3 oras folyamat, amit az olasz nok, es gondolom a magyarok is ugy oldanak meg, hogy elkeszitenek egyszerre egy ipari mennyiseget es aztan kisebb adagokra osztva melyhutoben taroljak felhasznalasig. Nekem is sikerult mar ketszer ilyet tennem. Ez a verzio azonban fel fogja villanyozni a hozzam hasonlo haznepet is, mert fozni csak a besamellt kell.

Ahhoz kell fel liter tej, 35 g liszt es 35 g vaj. Az eljaras a kovetkezo: a tejet felforraljuk, a vajat felolvasztjuk, megpiritjuk benne a lisztet, mintha rantast csinalnank, majd hozzaontjuk a felforralt tejet, es csomomentesre keverjuk, egyszer megrottyantjuk.

Hozzavalok ezen kivul:
- lasagne tesztalapok, amit ugyesebb haziasszonyok otthon is elkeszithetnek, en a boltbol szerzek be egy doboz szaraz lapot, amibol legalabb haromszor-negyszer keszulhet valamilyen lasagne, amibol ugye letezik sok variacio, itt lehet valogatni
- 100 g champignon gomba szeletelve
- 150 g pragai sonka vagy sima fott sonka, apro kockara vagva, nem szeletekre
- 150 g erlelt kemeny sajt kockakra vagva
- so, bors

A sutot elomelegitjuk 180 C°-ra, egy tuzallo tal aljat megkenjuk keves besamellel, es kezdodik a "maglya rakas"



Teszta, besamell, ra a felszeletelt gomba, a kockakra vagott sajt es sonka, teszta, besamel, sajt, sonka, gomba, es igy tovabb, mig el nem fogynak a hozzavalok, arra ugyelve, hogy keves sajt maradjon. Minden retegnel keves soval megszorjuk a besamellt, es borsot is orlunk ra. Besamellel fejezzuk be, amire  rahalmozzuk a megmaradt sajtdarabokat, es reszelunk keves sajtot, akar parmezant is, de ez nem kotelezo.
A meleg sutobe toljuk, es addig sutjuk, amig a tetejen a sajt szep barnara nem pirul, kb 25-30 perc szukseges mindehhez.
Jo etvagyat hozza! 





Jo etvagyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése