szerda, február 05, 2014

Lenmagos baguettek

Mint irtam egy bejegyzesemben, hetfore, azaz mara, megrendelt egyik vendegem par dolgot az en keszitesemben. Ezt nagy kituntetesnek erzem, mert azt jelenti, izlik neki, amit csinalok, es meg nem is evett igazan semmit tolem, csak a kenyerkeim kostolta. Ebbol kert ma estere par kisebb darabot, de kikototte, hogy csakis feher kenyer lehet. Ami azt illeti, az en dietamba ez nem illeszkedik bele, es mivel kicsit izgulok, hogy nem is gondolta komolyan, olyat alkottam, ami ha a nyakamon marad, akkor sincs gond.
Igy keszultek el a baguettek, amikhez ismet Maginal inspiralodtam! Jokat kreal, es a beigert eredmenyek nem maradnak el!
Nala talaltam egyszeris a lenmagvas stanglik receptjet, ezek lettek tehat ma elkeszitve, csak annyi valtoztatassal, hogy en joghurt helyett ricottat tettem bele, mert ezeket az idoket eljuk. A vendegeim voltak olyan kedvesek ellatni tobb mint masfel kilo ricottaval, vegyesen tehen es juhricottabol

A baguettek annyira de annyira finomak, ropogosaK, foszlosak, abbahagyhatatlanok. A simaliszt es a teljes kiorlesu liszt aranya tokeletes. 

Hozzavalok:
200 g simaliszt
200 g viz
10 g eleszto 
A kovaszhoz a hozzavalokat a robotgep taljaban este osszekeverjuk, lefedjuk folpack-kal es ejszakara hagyjuk, hogy dolgozzon.

Masnap hozzaadunk:
100 g ricottat vagy joghurtot, ha ugy tetszik
10 g friss elesztot
2 evokanal olivaolajat
Fakanallal osszekeverjuk, majd hozzakeverunk 
150 g teljes kiorlesu lisztet, 
200 g simalisztet
1 teaskanal himalajai sot
es 1 evokanal tejet

es a robotgep dagasztokarjaval legalabb 6 percig gyurjuk. A tal fala szaraz es tiszta kell maradjon. Ha nem igy lenne, higitsuk kicsi tejjel.
Ezt 1 oran keresztul meleg helyen kelni hagyjuk. 
Ezutan a tesztat lisztezett lapra boritjuk, negy reszre osztjuk, es a kis reszeket egyenkent atgyurjuk, hosszukasra kinyujtjuk, majd a hosszabik vegenel fogva feltekerjuk, es a sutotepsire helyezzuk. Igy jarunk el mind a negy resszel, majd lekenjuk oket keves tejjel, es megszorjuk keves makkal vagy lenmaggal. Eles kessel bevagdossuk oket, ezutan letakarva ujabb fel oran keresztul kelni hagyjuk. Ezutan hideg tepsibe tesszuk, 200 fokra allitjuk a sutot, es az ebresztot 30 percre allitjuk. Ebben a 30 percben benne van a suto felmelegedese is, ami alatt a kis kenyerkek meg dagadnak, es keszre is sulnek.
Deszkan hagyjuk kihulni oket, majd tiszta konyharuhaba tekerve taroljuk oket.









Ebedunk kivalo kiegeszitoje volt. Nagyon finom Fiorentinat ettunk !!lenmagos!! spenotos salataval!



A fiorentina italia kedvelt husszelete, amit a legtobb etteremben megtalalni a menuben. En tanacsolom kozepesen sutve kerni, ami a magyar embereknek is elfogadhato, noha veresen meg finomabb. Omlosabb es izesebb. Nagyon szeretjuk. Mi itthon a grill labasban keszitjuk, megpedig a labast nagy langon felmelegitjuk, nagyszemu sot szorunk az aljara, ezzel akadalyozzuk meg, hogy a labashoz tapadjon a hus, es par percig sutjuk csak. Ezt leginkabb paromra szoktam bizni, mert o a nagymestere ennek. En ahanyszor probaltam csinalni, sosem sikerult olyan finomra, mint az ove. Hiaba, benne van a kezeben.
A mi husdarabunk kb 600 g volt, 4 percig hagyta egyik oldalan is, es ugyanennyi ideig a masik oldalan is. Kozben megforgatta, mert az esztetikara is adott, es szep formakat akart a husra rajzolni (mint a kepen is lathato)
Ennyi ido utan elkezd gyongyozni a zsiradek a hus tetejen, es a szine is csodalatossa valik. 
Nincs ettol kedvencebb husetelem. Nyaron kimondottan ezert szoktunk egy tengerparti etterembe leutazni. Ide meg a szuleim is szivesen jonnek, es pontosan a grillen sult husok miatt. Annyira szeretik, hogy arra ihlettek, vegyek nekik otthonra egy ontottvas grill-labast. De ahogy a kolbaszainknak itt nincs olyan ize, mint otthon, ennek sincs olyan sikere otthon. :(
Vallalkozo kedvuek azonban szerintem vagjanak batran bele! Nem fogjak megbanni! Friss kenyerrel es friss salataval igazi elmeny!

2 megjegyzés: