péntek, február 14, 2014

Macafame - suti szaraz kenyerbol

A multkor mar mutattam egy foetelnek valot szaraz kenyerbol, ami huslevessel es sajttal keszult, ma mutatok egy edes verziot, ami akar egy leves utan foetel is lehet. Tudom, hogy szaraz kenyerbol isteni a hamis makos guba is, am ha valaki tudni akarja, az olaszok mit keszitenek a megszaradt kenyerbol, ime a valasz: Macafame-t!
A szoban benne van a fame - ehseg szo is, azaz ezt ettek a szegenyek, ha edesre vagytak. Igaz nem fugevel, mint en csinaltam, hanem mazsolaval. Vagy amit eppen otthon talaltak, es nem tudtak hogy hasznositani, de kidobni sem akartak. Azt irjak rola, hogy nagy kadakba dobaltak a megszaradt, megmaradt dolgokat (termeszetesen ehetoekre kell gondoljunk, es nem akarmire, pl szaraz kalacs, kenyer, gyumolcs, ami felig mar romlott volt, meleg tejjel felontottek, hagytak azni, felturboztak a likorokbe aztatott mazsolaval, esetleg csokidarabokkal, osszekevertek, sutobe dobtak. Nekem is megszaradt egy rud lenmagvas baguettem, ezt keszitettem belole, a kovetkezok szerint:


Hozzavalok (csak otletnek, mindenki erezze az alkotoi szabadsagot ezen etel elkeszitesekor):
300 g szaraz kenyer
500 ml tej
ket marek szaritott fuge
1 marek dio
1 alma
2 tojas
2 evokanal mez
keves kukoricaliszt
2 evokanal barnacukor
rum / palinka

Elso lepeskent a szaritott gyumolcsot beaztatjuk a likorbe. A kenyeret kis darabokra vagjuk, es nyakon ontjuk a felforrositott tejjel, allni hagyjuk. Ezalatt
az almat megtisztitjuk, negybe vagjuk, kivagjuk a maghazat, es apro kockakra vagjuk, a diot is felapritjuk. 
A kenyer ha magaba szivta az osszes tejet, kesz a tovabbi atalakulasra. Ha tul sok lenne ala a tej, vagyis nem szivja magaba az osszeset, nyomkodjuk ki kisse, a lenyeg, ne legyen nagyon nedves.
Osszekeverjuk a cukorral, a tojasokkal, hozzaadjuk a diot, fuget/mazsolat es alaposan osszekeverjuk. Egy tuzallo talat kibelelunk sutopapirral, belenyomkodjuk a kenyeres masszat, leontjuk a mezzel es megszorjuk a kukoricaliszttel. A sutot elomelegitjuk 160 C°-osra, es ha elomelegedett, megsutjuk a sutinket, kb 40 perc alatt keszul el, vagy amikor szep ropogos a teteje.
Hidegen es melegen is talalhatjuk.
Melegen adhatunk hozza vaniliafagyit vagy akar sodot is, de magaban is nagyon izletes es finom kevesbe edes edesseg ez!








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése