Padlizsános süti kávéval és csokival dúsítva, mindez linzertésztában tálalva. Ki gondolta volna, hogy működhet. Már régóta foglalkoztatott a gondolat, hogy ezt kipróbáljam és újból az ausztrál masterchef-re hagyatkoztam, aholis az egyik résztvevő készítette el a következő verziót. Eredeti recept itt. Én annyit csináltam csak, hogy félelmemtől vezérelve a tölteléket harmadoltam, és darált mandula helyett mandulás kekszmorzsát tettem bele. Nem kell félni tőle, naaaagyon finom, és bevállalható simán. A padlizsán nem érződik nagyon át a töltelékben, de azért jelen van. Kiegészítve kávéval, ami folyadék és por formában is megvan.
Maga a gyönyör. Ráadásként a tésztába víz helyett én a múltkori bodzás receptből megmaradt levet használtam.
Ropogós és ez a kis torta forma nagyon praktikus. Az ember tudja magát szabályozni, mert ismervén magam, tudom, hogy képes vagyok nem megállni egy szeletnél.
Nézzük a receptet:
Hozzávalók:
a tésztához:
125 g vaj
200 g liszt átszitálva
30 g cukor
1 csipet só
annyi bodzalé, amennyitől jól gyúrható tésztát kapunk
a töltelékhez:
140 g padlizsán
100 g étcsokoládé
1 tojás
17 g kakaópor
30 g darált mandulás keksz vagy darált mandula
csipet sütőpor
20 g cukor
2 teáskanál erős feketekávé
1 teáskanál darált kávé
a tálaláshoz porcukor
A tésztához a hozzávalókat a bodzalé (vagy víz) kivételével egy tálba mérjük és gyors mozdulatokkal összegyúrjuk, annyi nedvesség hozzáadásával aztán, amitől összeáll a tészta.
Folpackba csomagoljuk és hűtőbe tesszük fél órára.
A padlizsánokat egészben megsütöttem a sütőben 200 C-on még reggel: megmostam őket és egy tepsibe vizet öntöttem, beletettem az egész gyümölcsöket, fokpiszkálóval megszurkáltam mindet és kb 40 perc múlva készen is voltak. Hagytam őket kihűlni. Mivel nekem mindössze 140 grammra volt szükségem a töltelékhez, ami egy közepes darabbal egyenlő, azt meghámoztam, majd krumplinyomóba tettem és áttörtem egy mélyebb tálba.
(A többi jó lesz vacsorára)
A csokit egy tálkába tettem, és mikróban felolvasztottam, hozzáadtam a cukrot, alaposan átkevertem, majd beleütöttem a tojást, azzal is átkevertem, ezután mehetett bele a padlizsán, a kakaópor, sütőpor és a tört keksz. Hozzákanalaztam a kávét, a kávéport, még egyszer átkevertem és ezzel a krém el is készült.
A sütőt 200 C-ra előmelegítettem.
A tésztát elővettem a hűtőből, a folpackot szétnyitottam, azon síkáltam ki a tésztát 4 mm-re. A kis formákat kivajaztam - kiliszteztem, majd magával a formával kiszaggattam a tésztából hat kis virágot, amikkel aztán kibéleltem a formákat. Megszurkáltam villával és az előmelegített sütőben 15 perc alatt elősütöttem őket (-mégpedig súly nélkül, rizikózva, és nem deformálódtak el) A sütő hőfokát visszavettem 180 C-ra. Kicsit hagytam hűlni a tortácskákat, majd mindegyiket megtöltöttem egy jó adag csokis padlizsános krémmel. Visszatettem az immár visszahűlt sütőbe és 30-35 perc alatt barnákra sütöttem őket.
(Mivel a tésztából és az eredeti töltelékrecept harmadából is maradt annyi, készült még egy pici plumcake formában is egy kisebb tortácska - fotó nélkül)
A krém állaga is megváltozik sütés közben, kicsit betöredezik a teteje, ám én a sütésnél a tészta színéhez igazítottam magam. Szeretem a szépen megbarnult tésztát.
A végeredmény nagyon vidámmá tett. A kihűlt kis tortácskák könnyedén kicsúsztak a formákból, hagytam kihűlni őket, majd jöhetett a kóstolás. Nem tudtam, mire számítsak, de amit kaptam, az azt hiszem bőven felülmúlta az elvárásaimat. Olyan intenzív csokis íz, és a lágy és puha találkozása....őrjítően jó.
Izgalmasan hangzik...igaz már többféle zöldség is jelesre vizsgázott már sütiben! Miért éppen a padlizsán lenne kivétel?!
VálaszTörlésA csupa csokis tészta harapásra csábít :D
Igen, igazad van. Épp mondtam az uramnak, hogy nagyikám paradicsomos töltelékű sütivel lepett meg bennünket egyszer is, és milyen finom volt. Utána hetekig azt gyártottuk minden vasárnap. A múltkor piros kaliforniai paprikát kevertem eperrel és csináltam belőle lekvárt, de ment mind a kukába. Nem volt rossz, de rossz választás volt nekem a paprika, amiért nem rajongok annyira. Sedaj!
TörlésParadicsomos süti receptet és fotót kérek szépen! Nálunk is hódít egy paradicsomos süti, de ott a tésztájában van. Hamarosan itt a pari szezon aktuális lesz nagyid sütije :D
TörlésA nagyifele paris sutiben is a tesztaban van a le. Majd egyeztetunk. Koszi meg egyszer!
Törlés