Eperből túlkínálat van a piacon és kapható már sárgabarack is. Vegyetek belőle jó sokat, egyétek és a magokat szárítsátok ki, nehogy a kukában végezze. Ahogy tudjátok, fontos A17 vitaminforrás. Igyekezzünk mindent hasznosítani, ugyebár. A cseresznye is érik már otthon, a magokat gyűjtsétek párnahuzatba, hidegen és melegen is hasznos, különböző fájdalmakra. Ráadásul a párnahuzaton kivűl másra nem is kell költeni és kéznél lesz mindig. Csináljatok egyből kettőt, két kisebbet. Egy mehet is a mélyhűtőbe, a másikat meg majd ha melegre lesz szükség has vagy derékfájdalom esetén, elég bedobni a mikróba és kész a megoldás!! Ágymelegítőnek is jó, ha ebben a kutya melegben valakinek arra lenne szüksége. Nem hiszem, de gondoljunk a télre is, akkor úgysincs cseresznye, most viszont rengeteg, feküdjetek neki.
Nos, eper és sárgabarack....erről egy főiskolai vizsgára feliratkozásom jut eszembe. Csoportvezető voltam, így nekem kellett időpontot kérnem a csapatnak gyümölcstermesztés vizsgára, amire nem nagyon jártam (pénzügyesként még ma sem értem, miért kellett nekünk ilyet tanulni). Mikoris elcsíptem tanár urat és sikerült időpontot fixálni mind a 25 főnek, megkérdeztem, miért is nem tanultunk a sárgabarackról, mikor a falumhoz szomszédos Gönci sárgabarack és az abből készült pálinka szinte védjegye országunknak. Mire tanár úr megkérdezte a nevem, hogy tudja, kire is kell odafigyelnie a vizsgán, ami két napra rá volt. Haha. A vizsgán tételnek hála istennek az epret sikerült húznom és nem volt vele problémám. Ötöst kaptam jó humoromnak köszönhetően!! :)
Szóval belőlük készült ma ez az abbahagyhatatlan finomság:
Hozzávalók (úgy mondom 1 főre, noha a mennyiségből 3 pohárnyi lesz, mert ebből másnak nem jut)
a gyümölcskrémhez:
200 g eper
4 érett sárgabarack
4 evőkanál cukor
a krémhez:
250 g mascarpone
2 tojás
2 evőkanál cukor
kevés pirított mandulaszelet
A gyümölcsökkel kezdjük: megmossuk az epreket és kisebb darabokra vágjuk, egy edénybe halmozzuk. A barackokat meghámozzuk, és őket is az eprekhez aprítjuk. Hozzámérjük a cukrot, és közepes lángon elkezdjük főzni.
Ha felfutott, még pár percig főzzük, elzárjuk a tüzet és hagyjuk kihűlni.
A tiramisu krémhez a tojásokat a habverő táljába ütjük, hozzáadjuk a cukrot és magas fokozaton nagyon habosra verjük. Ezután hozzáadjuk a mascarponét és közepes fokozaton homogénné keverjük a két komponest.
Váltakozva üvegpoharakba mérjük a két részt, eperrel és a mandulaszeletekkel díszítve tálaljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése