szombat, május 24, 2014

Cukkini pesto mentával, mandulával és petrezselyemmel

Mennyi finomság van mostanság a piacon, vagy akinek van kertje, a kertben is biztos örömét leli a sok friss zöldségben és gyümölcsben, amik most érnek. 


Vettem ma világos cukkinit, uborkát, epret, sárgabarackot, mégpedig jó bőven. Ezekből készültek a mai finomságok és a következő napok során is ők lesznek a menü főszereplői.

Az első fogás ez a cukkinis pesto, rengeteg mentával, mert lassan már nem füvet kell nyírnunk a zsebkendőnyi kertünkben, hanem mentát. Nagyon terjed. Ötlet rengeteg van a hasznosítására. Kezdjük ezzel a mai tésztaszósszal:


Hozzávalók 2 főre:
kedvenc tésztánkból kb. 80 g fejenként
500 g cukkini
100 g reszelt parmezán
50 g hámozott mandula
kevés pirított mandulaszelet a tálaláshoz
18 mentalevél
fél cikk fokhagyma
1 marék petrezselyemzöld
só, bors, olivaolajA mandulaszeleteket serpenyőben olaj hozzáadása nélkül megpiritjuk.

Felteszünk egy lábasban vizet főni. A cukkiniket megmossuk, hosszában négy részre vágjuk, a magvas részt kivágjuk (ebből köret lesz ma este), és a feltett vízben kissé átfőzzük. Ügyeljünk arra, hogy kicsit ropogósak maradjanak. Ekkor lyukas kanállal tálra szedjük és kihűtjük őket. Ebben a vízben kifőzzük a tésztát a csomagoláson feltüntetett idő alatt.
Közben a mentát felaprítjuk és a petrezselyemzölddel, a kissé felaprított hámozott mandulával együtt a késes robotgép táljába halmozzuk.
Ha a cukkinik kihűltek, felkockázzuk őket, és ezt is a tálba rakjuk. Sózzuk, borsozzuk, belereszeljük a parmezánt, beledobjuk a fél cikk fokhagymát, majd folyamatosan csorgatva hozzá az olivaolajat pépessé őröljük. Olajból annyi kell csak, amennyitől krémes lesz, kb 3 evőkanálnyi. 

Ha a tészta megfőtt, leszűrjük, összekeverjük a szósszal, megszórjuk kevés reszelt parmezánnal és a megpirított mandulaszeletekkel tálaljuk.

Az elkészült szószban minden íz egyformán érvényesül. Mindent érezni benne, de nem nagyon. A fél fokhagyma is épp elég, ha több lenne, elvinné az ízeket. Ez a szósz pont így jó, ahogy van!

Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése