Kave - Szeretem!
1. A kave jot tesz az agynak!
Nem csak azert, mert ebren tart, hanem mert egy pszichoaktiv stimulans, a koffeintartalmanak koszonhetoen blokkolja az un. adenosina nevu neurotransmittert, mig aktivan tartja a dopamin es noradrenalin szintet. Hogy ez mit jelent? Jo hatassal van a hangulatunkra, gyorsitja a reakcioidot, javitja a memoriat, es altalanossagban a kognitiv funkciokat. Mindezt nem csak rovid szinten: a kave napi fogyasztasaval csaknem 60%-al csokkentjuk az idoskori demencia kialakulasat, es olyan neurodegenerativ betegsegek kialakulasat is, mint az Alzheimer kor es Parkinson kor.
2) A kave megakadalyozza a cukorbetegseg kialakulasat.
Pontosabban a II-es tipusu cukorbetegseget: ami egy olyan betegseg, mely helytelen eletmod miatt alakul ki. A test keptelen inzulint termelni, vagy a termelt inzulint felhasznalni, ami nagyon magas glukoz szintet eredmenyez a verben. A kave fogyasztok kozott kisebb aranyban fordul elo ez a betegseg, termeszetesen csak akkor, ha a kavet cukor nelkul fogyasztjuk.
3) A kave egy eroteljes antioxidans
A kave taplalkozasi ertekeit vizsgalva kimutattak, hogy kis mennyisegben tartalmaz asvanyi anyagokat valamint a B vitamincsaladbol a B1, B2, B3, B5-os vitaminokat, emellett van benne kalium es rez is. Termeszetesen a napi javasolt mennyisegekbol kevesebb mint 10%-ot potolhatunk egy csesze kave elfogyasztasaval....de ha megemeljuk a cseszeszamot....:)
Termeszetesen a kavet az antioxidans szintje miatt imadjuk. Kimutattak, hogy a legfontosabb antioxidans forrasok ritka es nehezen beszerezheto egzotikus gyumolcsokben fordulnak elo, ezert is olyan fontos a kave fogyasztasa a nyugati etrendben.
4. A kave vedi a majat:
A kave ugy tunik, csokkenti a maj egyes megbetegedeseinek kockazatat (persze neha nem artana egy jo kis meregtelenitest vegrehajtani). Mint kimutattak, 40%-al csokkenti a majrak kialakulasat. Sot, szamos tanulmany alapjan bebizonyosodott, hogy 80%-ban kevesebb a maj cirrhosis megbetegesedeseben szenvedok szama a kave fogyasztoi kozott.
Minden bizonnyal ezek nagyszeru hirek, am vigyazni kell a tulzott fogyasztassal. Nem minden ember szamara ajanlott ez az ital, arra hajlamos szemelyek eseteben magas vernyomashoz, szorongasos allpotok, izgatottsag es idegesseg kialakulasahoz vezethet.
Igazi kavefogyasztok ez a nedut cukor es edesitoszer nelkul fogyasztjak. Izlesek es pofonok. Aki a cukros verziot szereti, nehezen tudja meginni a kavet anelkul, de azt mondjak, hogy egy het utan vegre felfedezzuk az igazi izeket, es egeszen kellemesse valik az eleinte keserunek tuno ital.
Nem csak azert, mert ebren tart, hanem mert egy pszichoaktiv stimulans, a koffeintartalmanak koszonhetoen blokkolja az un. adenosina nevu neurotransmittert, mig aktivan tartja a dopamin es noradrenalin szintet. Hogy ez mit jelent? Jo hatassal van a hangulatunkra, gyorsitja a reakcioidot, javitja a memoriat, es altalanossagban a kognitiv funkciokat. Mindezt nem csak rovid szinten: a kave napi fogyasztasaval csaknem 60%-al csokkentjuk az idoskori demencia kialakulasat, es olyan neurodegenerativ betegsegek kialakulasat is, mint az Alzheimer kor es Parkinson kor.
2) A kave megakadalyozza a cukorbetegseg kialakulasat.
Pontosabban a II-es tipusu cukorbetegseget: ami egy olyan betegseg, mely helytelen eletmod miatt alakul ki. A test keptelen inzulint termelni, vagy a termelt inzulint felhasznalni, ami nagyon magas glukoz szintet eredmenyez a verben. A kave fogyasztok kozott kisebb aranyban fordul elo ez a betegseg, termeszetesen csak akkor, ha a kavet cukor nelkul fogyasztjuk.
3) A kave egy eroteljes antioxidans
A kave taplalkozasi ertekeit vizsgalva kimutattak, hogy kis mennyisegben tartalmaz asvanyi anyagokat valamint a B vitamincsaladbol a B1, B2, B3, B5-os vitaminokat, emellett van benne kalium es rez is. Termeszetesen a napi javasolt mennyisegekbol kevesebb mint 10%-ot potolhatunk egy csesze kave elfogyasztasaval....de ha megemeljuk a cseszeszamot....:)
Termeszetesen a kavet az antioxidans szintje miatt imadjuk. Kimutattak, hogy a legfontosabb antioxidans forrasok ritka es nehezen beszerezheto egzotikus gyumolcsokben fordulnak elo, ezert is olyan fontos a kave fogyasztasa a nyugati etrendben.
4. A kave vedi a majat:
A kave ugy tunik, csokkenti a maj egyes megbetegedeseinek kockazatat (persze neha nem artana egy jo kis meregtelenitest vegrehajtani). Mint kimutattak, 40%-al csokkenti a majrak kialakulasat. Sot, szamos tanulmany alapjan bebizonyosodott, hogy 80%-ban kevesebb a maj cirrhosis megbetegesedeseben szenvedok szama a kave fogyasztoi kozott.
Minden bizonnyal ezek nagyszeru hirek, am vigyazni kell a tulzott fogyasztassal. Nem minden ember szamara ajanlott ez az ital, arra hajlamos szemelyek eseteben magas vernyomashoz, szorongasos allpotok, izgatottsag es idegesseg kialakulasahoz vezethet.
Igazi kavefogyasztok ez a nedut cukor es edesitoszer nelkul fogyasztjak. Izlesek es pofonok. Aki a cukros verziot szereti, nehezen tudja meginni a kavet anelkul, de azt mondjak, hogy egy het utan vegre felfedezzuk az igazi izeket, es egeszen kellemesse valik az eleinte keserunek tuno ital.
Ma egy semifreddot hoztam, amit Olaszorszagban az etkezesek utan fogyasztanak, kave helyett, termeszetesen nyaron. A napokban mar erezzuk a tavasz meleget, noha kicsit korainak tartom, ez ihletett a hideg edesseg megalkotasara.
Hozzavalok:
3 dl tejszin
15 cl eros feketekave
60 g cukor
2 teaskanal instant kavepor
1 csipet fahej
80 g etcsokolade
4 tojas sargaja
1 csipet so
A forro kavet osszekeverjuk az instant kaveval. A tojasok sargajat habosra verjuk a csipet soval es a cukorral, majd folyamatosan hozzakeverjuk a kavet.
Egy masik talban kemeny habba verjuk a tejszint, es ehhez ontjuk a kaves kremet, amit ovatos mozdulatokkal alulrol felfele keverve osszedolgozunk.
3 dl tejszin
15 cl eros feketekave
60 g cukor
2 teaskanal instant kavepor
1 csipet fahej
80 g etcsokolade
4 tojas sargaja
1 csipet so
A forro kavet osszekeverjuk az instant kaveval. A tojasok sargajat habosra verjuk a csipet soval es a cukorral, majd folyamatosan hozzakeverjuk a kavet.
Egy masik talban kemeny habba verjuk a tejszint, es ehhez ontjuk a kaves kremet, amit ovatos mozdulatokkal alulrol felfele keverve osszedolgozunk.
Kaves cseszekbe szedjuk, es legalabb 4 orara a melyhutobe helyezzuk oket. Ezutan a csokoladet gozfurdoben megolvasztjuk, es a kave tetejere csorgatjuk. Hutobe tesszuk, es a csipet fahejjal megszorva talaljuk.
Gyerekeknek koffeinmentes kavebol es cikoria kaveporbol keszulhet. Biztos meg fognak erte bolondulni. Foleg a csokireteg ropogtatasa vegett.
Istenien néz ki!!! ... És az Olasz mentalitás...irigykedem(csak egy picit :) <3
VálaszTörlésAniko, ugyesebb vagy Te, mint en. En is irigykedem a receptjeid nezegetve! Egyszer osszefutunk, itt vagy otthon, es egy jo kave mellett majd elbeszelgetunk errol-arrol! Olellek, legyen szep napod!
Törlés