vasárnap, július 05, 2015

Kakaós ricottás torta

Erre a reggelikhez nagyon alkalmas tortára innen szereztem tudomást, és ez is viszonylag gyorsan elkészült ebben a nagy csendszünetben. Az elkészítésével és elfogyasztásával nem volt a gond, de nem bírtam ideülni, hogy "papírra" vessem a receptet mások örömére is.
Egy nagyon klasszikus ízvilág, de olyan jól bevált, hogy ha gyorsan akarunk valami finomat, ez nagyon alkalmas lehet rá.

Hozzávalók:
a tésztához
310 g liszt
20 g kakaópor (nem cukrozott)
200 g cukor
140 g vaj
2 tojás
50 g tejszín
1/2 csomag sütőpor
1 csipet só

a töltelékhez:
400 g ricotta/túró
2 tojás
130 g tejszín
50 g cukor
1 citrom vagy 1 narancs reszelt héja

valamint kakaópor a tetejére

A tésztához a cukrot és a tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a felolvasztott és kihűtött vajat, azzal is alaposan elkeverjük, beleszitáljuk a kakaóporral és sütőporral elkevert lisztet és legvégül hozzákeverjük a tejszínt is. Sütőpapírral bélelt csatos tortaformába öntjük, azaz kanalazzuk és szépen elsimítjuk, majd addig pihentetjük, míg a krém el nem készül.
A krémhez a ricottát egy villával krémesre keverjük, a tojásokat, cukrot, tejszínt valamint a reszelt citrushéjat is hozzádolgozzuk, majd a tésztára öntjük.
180 C-ra előmelegített sütőbe toljuk, és kb 50 perc alatt készre sütjük. Akkor lesz kész, ha a torta közepe is szépen felemelkedik. (Ez természetesen miután kihűlt, visszahúzódik.)

Miután kihűlt, kakaóporral meghintjük, és tálaljuk. Ilyen melegben hűtőben érdemes tárolni, mert megsavanyszik, ha nincs ideje azonnal elfogyni.
 








2 megjegyzés: