csütörtök, március 06, 2014

Francia croissant

Egy francia hölgy írásából származó croissant receptjét hoztam átváltoztatva, ma reggelire. 
Tegnap délben a hűtőben takarítottam azt a pár dolgot, ami benne található, és a vaj csomagolásán található ajánlás ihletett meg arra, hogy ma reggel itthon varázsoljam asztalunkra a kávézók hangulatát.
Azt irták ugyanis rája, hogy az olasz pékek és cukrászok kedvenc vaja. Épp akciós volt, mikor bespajzoltam belőle. Beugrott, hogy a finom, ropogós és réteges péksütemények titka a jó vajban rejlik. Előkerült a recept, amit már keszítettem, de akkor pontosan betartva a három napos keszülődését, tegnap azonban eldöntöttem, hogy ma reggel már ezt akarom enni, semmi háromnapos hajtogatás, és hűtőben pihentetés. Elkészül az gyorsabban is, és igazam lett. Sokkal jobbak lettek, mint anno, ebben a bejegyzésben. Meglehet, hogy az egy év gyakorlat is számít, de szerintem tényleg a vaj a "ludas".
A mai kreációim egyszerűen szavakkal leírhatatlanok. Roppannak, mint ahogy kell, nagyon könnyűek, szinte észrevehetetlenül, és rétegesek, foszlósak, finomak, vajasak.
Egy kiváló olasz eszpresso hozzá, és engem máris kenyérre lehet kenni. Kár, hogy én készítettem őket a páromnak, és nem fordítva. Ma épp korán kellett kelnie, így nekem még korábban, és 6:30-kor már a konyhában forrósítottam a sütőt, hogy mire leér a hálóból, az asztal készen álljon a fogadására. Örömömre nagy elégedettséggel majszolta ő is őket!


A recept:

Hozzávalók:
1 csésze tej
2 kiskanál száraz élesztő
2+1/4 csésze liszt
2 evőkanál cukor
1 kiskanál himalájai só
110 g szobahőmérsékletű, jóminőségű vaj
 3 evőkanálnyi liszt, 
plusz egy tojás tejjel elkeverve a kenéshez

Tegnap délben begyúrtam a tésztát:
Meglangyosítottam 1/4 csésze tejet, beletettem a két kiskanál élesztőt, és két kanál lisztet, lefedtem folpackkal, és hagytam, hogy felfusson.
Ezalatt a robotgép táljába szórtam a lisztet, cukrot és sót, és meglangyosítottam a maradék tejet is. Miután az élesztő felfutott, a tejjel együtt a liszthez adtam, és a dagasztókarral lágy tésztává gyúrtam, ezután letakartam a tálat folpackkal, és estig a hűtőben kelesztettem.
Este munka után, amolyan 9 körül kinyújtottam a tésztát téglalap alakúra, a szobahőmérsékleten hagyott vaj felével a lap 2/3-át megkentem, majd a meg nem kent 1/3-ad részt behajtottam, úgy, hogy egy másik 1/3-ad rész szabadon maradjon a vajas részből, majd azt is behajtottam, újra átgyúrtam, téglalap alakúra nyújtottam és ismét megkentem 2/3-ad részt a másik adag vajjal, majd a fenti módszer szerint újrahajtogattam. Ismét kisíkáltam, hajtogattam, majd hagytam kicsit pihenni a hűtőben, elvégre a vajnak le kellett hűlnie.


Egy óra múlva újra téglalap alakúra sikáltam, két részre vágtam, amit aztán kisebb háromszögekre osztottam. 


A szélesebb lapjától a csúcsa felé haladva feltekertem őket, és mivel nem volt itthon sütőpapír, ami nagyon hasznos egyébként ezesetben, vajazott, lisztezett tepsibe sorakoztattam a kis kifliket. 


Letakartam őket egy konyharuhával és a hűvös konyhában hagytam őket éjszakázni.
Ma reggel 200 C°-osra melegítettem a sütőt, a kifliket megkentem tojásos tejjel, és barnacukrot szórtam rájuk, majd 20 perc alatt ropogós-foszlósra sütöttem őket!

Jól látszódik a képen, milyen sok réteg képződött. Igazi öröm volt ezt látni!





Itt mutatom, milyen omlós, széthullós a tészta. Pont, mint egy isteni pékségben kapható társáé!


Sok sikert hozzájuk!

UI: Párom azt a javaslatot tette, hogy a tésztába legközelebb tegyek pár csepp narancsvirág eszenciát, hogy igazán különleges ízt kölcsönözzek a sütiknek! Ki fogom próbálni!



Zenének hozzá ajánlom a következő számot:

https://www.youtube.com/watch?v=cJWn8_HQ4hw&list=PLFAD477EF0F5FC085

4 megjegyzés:

  1. Ínycsiklandó látvány, ide érzem a friss illatokat :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi Aniko! Illatok, izek es erzesek voltak boven, mind pozitiv!

      Törlés
  2. Kristina ez május 24-én is gyönyörű. A csésze lehet egy akármilyen bögre vagy konkrét mértéke van?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Ildikó, köszönöm szépen. A csésze az 2,5 dl-es. A standard teáscsésze ekkore méretű. :) Nem azok a csinos kis kerámiacsészék, amikhez kancsó is van. Hanem a mindennapi teához valók.
      Sok sikert!

      Törlés