szombat, március 29, 2014

Epres mandulás sütikék

Amióta arra a megnyerhető könyvre pályáztam Sweet Paulnál, küldi nekem a receptjeit. És milyen szépséges dolgokat művel...hát lehet neki ellenállni??
Ezt a rebarbarás makaront, ahogy ő nevezte, azonnal ki is néztem magamnak. Itt Olaszországban nem nagyon keresi senki a rebarbarát, hiába érdeklődtem a kedvenc néninél a piacon, mondta, nem tartanak otthon sem, még házi használatra sem, ami nem baj, elvégre itt már eperszezon van, színre ugyanolyan, mint a rebarbara, ízre meg talán még jobb is, megszületett az ötlet.
Epres lesz. A mandula olyan nagy szerelem, mint a mák, vagy a radicchio, vagy a túró, szóval semmi nem akadályozott meg abban, hogy nekiálljak megallkotni ezeket a kekszekcskéket, vagy ahogy apukám szokta nevezni a neki nagyon ízlő aprósüteményeket - vakarókat.
Az ízük olyan, mint a sziciliai mandulás sütiké, amiket itt minden vásárban árusítanak. Ők mandulás, pisztáciás, kávés, csokis, stb ízekben árulják, gyümölcsös ízzel nehezen és ritkán találkozom, emiatt duplán örülök ennek a variációnak. Nagyon bejön!!!


Hozzávalók:
1 tojásfehérje
400 g mandulaliszt (darált mandula)
1/2 csésze porcukor
1/2 csésze eper
1+1/2 teáskanál narancslikőr
1 teáskanál vanilia kivonat
1/2 teáskanál só
1/2 csésze aprított mandula
1 csésze liszt
porcukor a bevonathoz

Egy sütőtepsit kibélelünk sütőpapírral.
A robotgép táljába mérjük a mandulalisztet, hozzászitáljuk a porcukrot, beleöntjük a tojásfehérjét és elkezdjük összedolgozni. Semmi pánik, nem lesz piskótaállagú, sőt, mandulaőrleményre fog hasonlítani. Ezután hozzáadjuk a vaniliakivonatot, a narancslikőrt, a sót és az apróra vágott epret, tovább verjük, ekkor már kezd összeállni a tészta. A mandulát durva darabokra aprítjuk, majd a liszttel együtt a tésztához adjuk, de ezt már fakanállal keverjük hozzá.
Folpackba tekerjük és 30 percre a hűtőbe tesszük pihenni.
Ezután két evőkanállal egyenlő mennyiségeket szaggatunk ki belőle, amiket aztán megforgatunk a porcukorban és a tepsire rendezünk. Újra pihentetjük fél órát, majd a sütőt előmelegítjük 175 C-ra, és 15-18 perc alatt aranybarnára sütjük.








Puffancsnak szokták azok nevezni, akik hasonlót csokival vagy vaniliával csinálnak, hisz a porcukor megrepedezik a tetején és olyan, mint egy pöfeteg!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése