kedd, március 18, 2014

Narancsos kávés cupcakes

Mikor Pestre költöztem, sokszor, sőt, szinte minden nap muffint sütöttem, változatos ízekben, vegyesen sósat és édeset. Mikor Olaszországba kerültem, erről a szokásomról leszoktam, egy okból: nem volt a chef emberemnek egy normális sütője. Egy mini elektromos darabunk volt, amibe semmilyen forma nem fért bele. Ráadásul amíg el nem kezdtem itt tevékenykedni a neten, nem is nagyon használtuk.
Valamelyik nap kedvem támadt visszatérni a gyökerekhez, és egy kávés-narancsos süti sült ki belőle.
Mivel nem vagyok nagyon tehetséges a dekorálás terén, csak egynek futottam neki, a recept viszont megéri a pubblikálást.

Hozzávalők:
150 g liszt
180 g vaj
120 g barnacukor
1 narancs reszelt héja
2 tojás
3 teáskanál instant kávépor
8 g sütőpor
1 dl tej
1 csipet só
1 kevés narancsaroma vagy narancslikőr

A sütőt előmelegítjük 160 C°-ra. A robotgep táljába merjük a puha vajat és a cukrot, majd habosra keverjük. Egyenként hozzáádjuk a tojásokat, majd kanalanként adagolva hozzá a sütőporral és kávéval elkevert lisztet és a tejet lágy tésztát keverünk.
12-14 db muffinformába adagoljuk, ügyelve arra, hogy ne töltsuk tele a formákat.
Kb 30 perc alatt készre sütjük őket.
Izgalmas illatok fognak a konyhában szállingózni.
Ezek után mi mar fogyasztjuk is kávéval, kapuccinoval a reggelihez a finomságokat, ám ha valaki akarja elkeszíthet hozzá egy narancsos kávés krémet is.

30g vaj
220 g porcukor
kevés narancslé
instant kávépor

A hozzávalókat egy habverővel krémessé dolgozzuk, bevonjuk vele a cupcakeket, amiket aztán kedvünk szerint dekorálhatunk.
Én a fenti krém 1/3-át készitettem el, bevontam vele a 2 tortácskát, ügyelve arra, hogy egy keveset megtartsak a szem kialakitásához. A narancsom vörös volt, így enyhe rózsaszínes-narancsos árnyalatot kapott a krém, megszórtam kakaóporral, erre aztan marcipánból két kisebb korongot helyeztem, szem gyanánt. Ennek közepére sütőpapír segitségével nyomtam ket virágocskát, belenyomtam egy-egy szem egész mogyorószemet, orrnak pedig egy pisztáciat használtam. A füleinek úgyszintén, noha két kisebb medvecukordarab jobban megfelelt volna. 




Sok sikert hozzá!


1 megjegyzés: