szerda, március 12, 2014

Kávés tejpite kókusszal és mandulával

Olajbogyó Anikó blogján láttam a receptet, aminek tulajdonképp tegnap kellett volna elkészülnie, látván a hozzávalókat, nem is kellett volna, hogy probléma legyen, de nálunk nem mindennapi a tej...peccato!
Tegnap este vendégeink voltak, és gyors desszertet akartam nekik osszeütni, eszembe ötlött ez a pite, és tessék...nem hianyzott egy fontos összetevő??
Ma azonban nem engedtem, munka után elmentem a boltba, bevásároltam, és most ott csücsül a sütőben a sütike. Meglátjuk, mi sül ki belőle!
Az illata máris meggyőzött. 
Nos, nézzük, mikőnt is javasolta Anikó az elkészítését:


Hozzávalók:
80 g liszt
100 g cukor
60 g kókuszreszelék
4 tojás
1 csomag vaniliáscukor
120 g olvasztott vaj
60 g mandulaszelet
500 ml tej
4 babapiskóta összetörve
2 púpos teáskanál instantkávé

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra (ha légkeveréses a sütő 160C°) 
A tojást, cukrot, lisztet, kókuszreszeléket, vaniliáscukrot és a kávéport a robotgépben habosra keverjük, hozzáádjuk az olvasztott vajat és lassacskán hozzáöntve a tejet teljesen elkeverjük a hozzávalókat.
Ezután fakanállal eldolgozzuk benne a mandulaszeletek felét és az összetört babapiskotákat, amikre én azért szavaztam, mert nagyon hígnak bizonyult a piskóta (Ugyanolyan híg maradt a piskótázás után is). Kivajazott kerámiatepsibe öntjük, és 30 percre a forrő sütőbe toljuk. Az illatok a kőkuszreszeléknek köszönhetően nem engednek messzire menni a konyhától! Épp be tudom gépelni a receptet.
Ezután kivesszük a sütőből, rászorjuk a megmaradt mandulákat és újabb 10 percre a sütőbe toljuk. Megvárjuk, míg kihűl, és csak azután szeleteljük.






"Gyönyörű" barna színe a kávénak köszönhető. Az íze egyszerűen fenséges. Nem túl erős, nem túl agresszív, igazi lágyság, igazi finomság, a kávé ízét nem nyomja el, és állagra is fantasztikus. Javaslatom, hogy a babapiskotát hagyjuk el nyugodtan, valóban nem kell a tésztához, még ha nagyon hígnak is tűnik. Mint látszódik, valóban 3 rétegű lesz, alul a piskotaszerűség, közepén a krém, tetején a ropogás. A cikóriakávétól ilyen fura színt kapott, de ízében nem érződik. Meglehet, hogy instant kávéval markánsabbá válik. Imádjuk. Párom már el is vette a receptet, hogy a vendégeknek felkínálhassa a reggelizőasztalon a tengerparti szállodában!




Sok sikert mindenkinek hozzá!

2 megjegyzés:

  1. Széééépséges lett!!! És micsoda ötlet! Kávé! Nem is értem miért nem jutott ez eddig eszembe :DDD Lehet nekem is meg kéne csináljam ? :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi Aniko, finomsagos is. Ma miutan hazaertem a munkabol, vacsi utan megkostoltam. Nagyon finom, paromnak is annyira bejott, hogy a receptet viszi a tengerpartra magaval, es a szallodavendegeknek is felkinalja reggelire....micsoda siker!!!!

      Törlés