csütörtök, március 07, 2013

Pasta tobb verzioban

Sokat dolgoztam mostansag, ezert maradtak el a bejegyzesek, kaptunk egy uj asztalt, azzal is volt dolog, annak ellenere, hogy a ceg szerelte ossze, s helyezte uzembe, nekunk el kellett a regit takaritani, a konyhat modositani, mert a szerkezet oda kerult, s takaritani kellett hozza. A marvanyt felcsiszoltam, fenyeztem, a tarolot atpucoltam, a konyhat atfurtuk, szal volt munka, s kozben ugyelnem kellett arra, hogy minden vendeg megkapja a kello figyelmet, s idot. Am ma munka kozben a legelso kitarto vendegem felvillanyozott. O nagy pastaevo, s azt mondta, annyi szoszt lehet hozza krealni, hogy vege nincs a listanak. Akkor en bele is kezdek, elvegre ebedre sokszor azt eszunk. Megosztok itt majd nehanyat.
Az elso azonban szokasos, es konnyu lesz, az en imadott paradicsomos tesztam egyik valtozata.
Az a bizonyos paradicsomos teszta az egy joker. Barmikor megennem. Szerintem azon el tudnek evekig csamcsogni. Anelkul, hogy megunnam.

Paradicsomos tesztaszosz (ket szemelyre) ALAPSZOSZ
1 konzerv paradicsom, telviz idejen vagy friss paradicsom, merettol fuggoen kb fel kilo)
olivaolaj
fokhagyma
so, bors
vorosbor
keves cukor

Az olajat megmelegitjuk egy serpenyoben, megpiritjuk benne a fokhagymat, amit itt nem tisztitanak meg a bundajatol, hanem egy nagy kes lapjaval kisse szetlapitjak, s bundastol az olajba dobjak. Miutan megpirult, s mar erezni az illatat, mehet bele a paradicsomszosz. Ha friss paradicsombol keszul, s ezek nem cseresznyeparadicsomok, erdemes lehuzni a hejat, ami csak osszepondorodne a melegtol. Ezt a legkonnyebben ugy lehet megtenni, ha  vizet forralunk, leforrazzuk vele az egesz paradicsomokat, kicsit allni hagyjuk ebben a vizben oket, s mikor felreped a hejuk, elkezdhetjuk meghamozni oket. A hires chefek a paradicsomnak csak a husos reszet hasznaljak, a magokat kidobjak. En azokat is a szoszba teszem. A paradicsomokat kockazzuk, s igy adjuk a fokhagymas olajhoz. Sozzuk, borsozzuk, cukrozzuk, ugyelve arra, hogy az aranyok rendben legyenek. Itt persze mindenki a sajat izlese szerint izesit. Majd felontjuk vorosborral, s lassu tuzon kb 15 percig fozzuk szoszunkat. Ezalatt az ido alatt a viz felfo, a teszta kifo. 
Ez igy mar mehet is a tesztara, kis reszelt parmezan ra, s fogyaszthato

Valtozatok paradicsomos szoszra:

*Mozzarellas
Ha parmezan helyett mozzarellat hasznalunk, erdemes a tesztat szures utan visszatenni a labasba, raonteni a szoszt, hozzaadni keves olajat, s a felkockazott mozzarellat, kicsit osszefozni, s hagyni, hogy a mozzarella megolvadjon kicsit. En ilyenkor is adok hozza parmezant, mert imadom. De enelkul is keszen van.

*Ricottas
A kifott es leszurt tesztat visszatesszuk a labasaba, raontjuk a paradicsomszoszt, keves olajat, majd hozzaadunk 250 g ricottat, osszefozzuk az izeket, talaljuk, s keves parmezannal fogyasztjuk



*Amatriciana (baconos paradicsomszosz)
Ez egy masik konnyen elkeszitheto valtozat, a bacont felkockazzuk, s olaj nelkul egy serpenyoben megpiritjuk. Kisul belole a zsirja, ami olaj helyett szolgal majd. Miutan szepen megpirult a baconunk, raontjuk a paradicsomot, vagy a szoszt, s leirt modon izesitjuk, fozzuk. Ez husevoknek nagyobb kedvence lesz, mint a sima szosz.
Itt is hasznalhato a parmezan. Szeretem



*egyeb
A sajtoknal aztan olyat alkalmazunk, amilyet megkivanunk. Fustolt sajtot, trapistat, kremsajtot, es igy tovabb.

* Bolognai nem spaghetti, hanem tagliatelle 
a ragu receptjet mar bemutattam itt, azzal is isteni a teszta. Semmi dolgunk nincs, mint a kifott tesztat osszekeverni a raguval, reszelt sajt ra, s keszen is vagyunk.



:)




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése