csütörtök, március 21, 2013

Makos szilvalekvaros fonott kalacs

A receptet M.Agnestol szereztem, mar tobbszor megcsinaltam, s kedvencce notte ki magat. A mak jotekony hatasai kozul, az, amit erzek, az a nagyszeru ejszakai alvasminoseg! Olyan jol tudok aludni a maktol, hogy eletemben ezen ritka alkalmakkor tudok akar 10.30-ig vagy 11.00-ig is aludni, anelkul, hogy ejszaka egyszer is felebrednek!, es ez nalam igazan nagy eredmeny. Mert olyan vagyok, mint a tyukok, a sotettel megyek agyba, es a fennyel ebredek. Sosem tortent meg velem ilyesmi. Javasoltam egy vendegemnek is, akinek a kisfia rosszul alszik, es tobbszor felebreszti ot ejjel, ujabban tesz belole a papajaba o is, es vegre nyugodtan alszanak! Az eredmeny elkerulhetetlen. 


Ma rogton kettot is kellett sussek, mert egy nagyon kedves baratnom ujabban tulvallalta magat a munkahelyen, szinte sosem pihen, mert tanul, dolgozik, jotekonykodik, s nem piheni ki magat az ejszaka, mert reszletekben alszik. Igy eljott az ideje, hogy o is megismerkedjen vele.
Ime a recept:
Hozzavalok: 
250 g liszt
100 g langyos tej
pici so
20 g eleszto
ket evokanal mez
1 tojas
40 g puha vaj (a hires ghee)

A toltelekhez:
szilvalekvar (vagy amit akartok)
100 g mak
forralt tej
cukor

A lisztet talba szitaljuk, hozzaadjuk a sot. A liszt kozepebe melyedest kepezunk, abba belekanalazzuk a ket evokanal mezet, ramorzsoljuk az elesztot, raontjuk a langyos tejet, kis lisztet szorunk a tetejere, s hagyjuk felfutni. Mikor ez megvan, hozzaadjuk a tojast es a vajat es laza tesztat gyurunk. Kelni hagyjuk fel oran keresztul, majd liszt segitsegevel kellemes tesztat gyurunk, amit aztan kinyujtunk, megkenjuk a szilvalekvarral. A makot a cukorral ledaraljuk (ha van ra lehetosegunk, nekem nincs daralom, igy egesz szemeket hasznalok, porcukorral) majd leforrazzuk a tejjel. Ezt a lekvar tetejere kenjuk, majd a tesztat feltekerjuk. Hosszaban kettevagjuk es osszefonjuk. 


Ezutan ujra kelesztjuk, s elomelegitett sutoben keszre sutjuk kb 30-40 perc alatt, sutotol fuggoen!


A vegeredmeny egy savanykas, kesernyes, de emellett edes sutemeny. Imadom.



Reggelihez a szokasos eszpresszoval......egy alom!



2 megjegyzés: