hétfő, március 04, 2013

Bolognai ragus lasagne

A sokat emlegetett raguból ajánlok egy újabb felhasználási módot, mégpedig a hagyományos húsos lasagnét. Ha nálunk Magyarországon a rakott krumpli a legnépszerűbb tepsis étel, itt aszem ez az. Réteges, finom, laktató. Ugyan nem úgy eszik, mint én a kiköltözésem előtt, vagyis salátával, mert ez első fogás, vagyis tészta, a saláta pedig a másodikhoz jár, hanem így magában. Ezt is megtanultuk.


Nos, az elkészítéséhez szükségünk van lasagne tésztára. Ezt lehet szárazat venni, vagy frisset. Mi a szárazat szoktuk venni, de csinálni is lehet. :) Oda én még nem jutottam el, de mihelyst megvan a tudomány, jön annak is a receptje. Most maradjunk a boltinál.

Ezek téglalap alakú tésztalapok, amiket nem kell előfőzni. 
Készíteni kell egy besamell alapot. 

A besamellhez szükséges:
80 g vaj
80 g liszt
1 liter tej


A lisztet elkeverjük egy nagy labasban felmelegített vajban, s mikor csomómentes anyagot kaptunk, felöntjük a tejjel s odatesszük főni. Folyamatos kevereé mellett, ha teljesen besűrűsödött a mártás, készen is vagyunk.

Nem marad más hátra, mint összerakni a lasagnét.
Egy tepsi aljára kevés ragut helyezünk, erre ráfektetjük a lapokat, majd teljesen befedjük a tepsit, ügyelve arra, hogy a tészták ne nagyon fedjék egymást.
Erre teszünk egy réteg ragut, erre besamellt, s ezeket a szinteket addig építjük egymásra, míg a kívánt magasságot el nem értük. Besamellel fejezzük be, erre reszelt sajtot szórunk, s sütőben körülbelül 45-50 percig sütjük. Villát szúrunk bele, s ha nem ütközik akadályba, akkor készült el teljesen. A tésztának kell megpuhulnia tehát, hisz a többi nyersanyag nem nyersanyag, hanem kész alkatrész.
Kevés reszelt parmezant szórunk rá, s mehet a bendőbe!


Jó étvágyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése