Hozzávalók:
a tésztához:
120 g vaj
120 g cukor
néhány csepp mandulaeszencia
3 tojás sárgája
250 g liszt
egy csipet só
a töltelékhez:
40 g mák
30 g cukor
1 citrom reszelt héja
1 teáskanál citromlé
80 g darált mandula
1 tojás
30 g mazsola
1 kiskanál méz
60 ml víz
a kenéshez
1 tojás
A vajat elkeverjük a cukorral, majd egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és krémessé verjük őket. Hozzáadjuk a mandula eszenciát is, majd hozzákeverjük az átszitált lisztet és a sót, majd kézzel összegyúrjuk, és alufóliába tekerve hűtőben pihentetjük, míg a krémet elkészítjük.
A krémhez a mákot ledaráljuk, összekeverjük a cukorral, mézzel, a reszelt citromhéjjal, majd a vízzel és a citromlével együtt felfőzzük. Hozzáadjuk a darált mandulát, a mazsolát és miután lehűlt, hozzáadjuk a tojást is.
A tésztát ezután kb 3 miliméter vastagra kinyújtjuk és 7,5 centis karikákat szúrunk ki belőle. Minden karika közepére helyezünk egy teáskanálnyit a mákos krémből, majd a felvert tojással a kis karikák széleit megkenjük, és háromszög alakban behajtogatjuk őket. Sütőpapírral bélelt tepsiben 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.
Az íze leírhatatlanul finom. Érződik benne a mandula, a citrom, nem túl édes, és a mák fenséges íze...kár, hogy látványnak nem olyan csodás - bár biztos vagyok benne, hogy csakis az én hibámból. Egy tapasztalt ember kezei közül biztosan szebb példányok kerülnek az asztalra.
Finom, érdemes kipróbálni!
A látvány hibátlan! Az ízéről pedig be fogok számolni :D
VálaszTörlésKöszönöm Anikó, te mindig olyan kedves vagy. Várni fogom a híreket akkor!!! Puszi
Törlés