kedd, április 29, 2014

Bodzás cupcakek és minitorta

Edina, a Homebisztro nevű blog írónője alkotott egy óriásit. Ez igen!! És persze minden más, ami a blogon található nagyon fenomenális. Fantasztikus fotók, tök jó beszámolók utazásokról, és nagyszerű receptek. Íme, ez a fenséges bodzás kuglóf is, ahonnan a receptet kölcsönvettem, ugyanis tegnap, amikor elmentem az uramért a tengerpartra, hogy két napot együtt lehessünk megint, a nagy örömre elmentünk egyet ebédelni egy rusztikus étterembe, ami a tengerparton van, de egy mező közepén, aholis volt két bodzabokor, tuti nem szennyezett, volt lehetőségem róla szedni egy csokrot, és este már le is forráztam pár virágot belőle, a mai sütikhez.
Megérte. Az adagokat feleztem, mert elfeledkeztem, hogy van már kuglófformám is, és a svéd bútorboltból beszerzett kis muffinformákra alakítottam a receptet, amikből nemtom milyen okból megint, de csak hatot vettem. A tészta még így is sok lett, ezért készült egy minitorta is, amiből aztán az orgonás torta krémjével egy virágötvözetre kaptam kedvet, de nemtom lesz-e belőle valami. 
Sosem lehet tudni.
Mindenesetre ez a piskóta nagyon finom, könnyed, illatos és finomságos.

Hozzávalók:
3 tojás
140 g cukor
112 g vaj
200 g liszt
1/4 teáskanál sütőpor
1/4 teáskanál szódabikarbóna
140 g görög joghurt
csipetnyi só
egy fél vaniliarúd kikapart magjai
fél citrom reszelt héja
2 evőkanál bodzatea (friss virágból)

A bodzateához néhány virágernyőt alaposan megmostam még előző délután, és forrásban lévő vízzel felöntöttem, majd másnap reggelig állni hagytam. Ezután leszűrtem, nagyon alacsony lángon feltettem főzni, hogy szinte esszencia maradjon belőle. Ekkora intenzív az illata, és ízre is jobban érvényesül. Persze ne várjon senki kicsattanóan bodzaleves ízre!

A bevonathoz én szem után mentem és a bodzateát használtam csak hozzá, amihez annyi porcukrot kevertem, amitől elég kemény, de még folyós bevonatot nem kaptam.

Az eljárás:
A vajat kissé megolvasztottam mikróban, de épp annyira hogy egy kanállal kenhetővé váljon. Ezt a robotgép táljába öntöttem és a cukorral habossá vertem. Egyenként adagoltam hozzá a tojásokat, és mindegyikkel alaposan elkevertem a tésztát. Ezalatt az idő alatt kimértem és átszitáltam a száraz hozzávalókat, majd a joghurttal felváltva  apránként a tojásos mixhez adagoltam. A vaniliamagokat száraznak minősítem, így az a liszttel együtt került a tésztába. Hozzáreszeltem a citrom héját is a keverékhez, majd a bodzalével is alaposan átkevertem és készen is voltam.
A formákat kivajaztam és kiliszteztem, szétosztottam benne a tésztát, mint mondtam, a hat kis formán túl egy fél püspökkenyér formára is jutott még.
170 C-ra előmelegített sütőben 25 perc alatt lettek készen a kis sütik, a tortácskának kellett még bő 10 perc.
A bevonathoz mint írtam szem után elkészítettem a mázat, rájukcsorgattam, és készen tálaltam.









A minitortából már nem lesz semmi, mert tegnap babalátogatóban voltunk, oda elvittük, és besöpörtük a babérokat - még orgonás krém nélkül is!!! Juhééééééééééééé!

10 megjegyzés:

  1. Nagyon ínycsiklandó... szépségesek, az illatukat meg csak elképzelem..mmmmm :)

    VálaszTörlés
  2. Nagyon tetszenek ezek a kis muffinok, a bodzát mi is szeretjük.
    Úgy látom, különleges ez a muffin forma, oldalán a bordákkal.Feltennéd a képét és az Ik... boltban vetted?
    Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia Marika, koszonom. Igen, a muffinformak abbol a boltbol vannak. Nezd ebben a bejegyzesben latszodnak:
      http://cheffeleseg.blogspot.it/2014/01/kremsajtos-poharedesseg-kokenylekvarral.html

      Törlés
  3. Szuper recept...és a képek...nagyon üdék...:D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Koszi Aniko, az erdem Edinae, aki az eredeti receptet megalkotta. En csak a bodzaszorpot csereltem le egy eros teara! Ma ujra megcsinalom, mert ez nagyon izlik, puha, es ude! Puszillak

      Törlés
  4. Megvannak a formák és milyen szuper pohárkrémet készítettél !!!Ezt meg kell sütni!Köszönöm, Marika

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Marika, örülök, ha ennyire tetszik!! Sok sikert, majd szólj, milyen lett!!

      Törlés
  5. Hát Kriszta.... :) :) Köszönöm a kedves és elismerő szavakat, és még mindig nagyon örülök, hogy megcsináltad, pláne, hogy sikere lett. A recept már a Tiéd is! Jó alap kuglófnak, lehet variálni aszalt gyümölcsökkel. És várjuk a virág ötvözetet. Ha van rá lehetőséged legyen belőle valami! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Edina, mindenesetre igyekezni fogok! Meg kell találjam a módját annak, hogy még begyűjtsek nehány orgonafejet. Vagy...jobbat mondok, otthon anyukameknal fogom megcsinalni, ott van minden!!! Hadd ismerjék meg ők is!

      Törlés