hétfő, április 14, 2014

Olivabogyós fetás aszalt paradicsomos kenyérke

Voltam a csipet csapatommal Goriziában, az utolsó előtti mérkőzésen, hosszú út állt előttünk, 4 óra innen. Kitaláltam, hogy egy gazdag kenyér épp a megfelelő megoldás egy ilyen útra. Ilyesmiket már csináltam anno, Pugliaból jönnek, Pucce-knak hívjak őket, itt a receptjük, ám akkor nem voltam velük nagyon megelégedve, ua a kelesztés után kell a "tölteléket" beletenni, amitől kissé összement a tészta, ezért örültem meg ennek a receptnek, mert itt nem kellett éleszteni hisz sütőpor ment bele, és most mintha jobb lenne az ízvilág is. Annyi a baj csak, hogy kissé morzsolódik, túl gazdagon töltött.
Viszont nagyon finom.

Cheffeleség a facebookon is itt!
Hozzávalók:
200 g liszt
50 g étkezési keményítő
1 teáskanál só
1 teáskanál bors
3 tojás
100 g olvasztott vaj
100 ml tej
1 csomag sütőpor
100 g olajban eltett szárított paradicsom
50 g pirított tökmag (én kihagytam)
150 g feta sajt
100 g fekete kimagozott olivabogyó
50 g reszelt sajt (nálam parmezán)
2 nagy vagy 4 kisebb friss paradicsom
kevés vaj a forma kikenéséhez

A szárított paradicsomot, az olivákat leszűrjük, és apróra vágjuk. A paradicsomot megmossuk, négybe vágjuk, a magukat kivájjuk, a húsát felkockázzuk. A tökmagot, ha nem pirított lenne, serpenyőben olaj nélkül megpirítjuk. A fetát is felkockázzuk. A sütőt előmelegítjük 180 C-ra, a formát kivajazzuk és lisztezzük. 
A száraz hozzávalókat egy tálban összekeverjük. 
A vajat megolvasztjuk, ezalatt a tojásokat robotgépben felverjük, folyamatosan adagolva hozzá a vajat és a tejet tovább verjük, majd a gépet alacsonyabb fokozatra véve hozzákanalazzuk a lisztes keveréket. Ezután fakanállal hozzákeverjük a paradicsomokat, az olivabogyót és a sajtot, a kivajazott és lisztezett formákba öntjük a tésztát és az előmelegített sütőbe toljuk. Kb 1 óra alatt készen is van, amit tűpróbával ellenőrzünk. 
Langyosan vagy hidegen fogyasztjuk.

Én elkészülte napján mákos csirkével és gazdag salátával langyosan fogyasztottam, isteni finom volt. Viszont hidegen is nagyon guszta, elég hozzá kevés saláta, hisz bőségesen meg van "töltve" és kész is az ebéd!





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése