vasárnap, január 18, 2015

Mandulatej bőrápolásra

Amióta megkaptam testvéreméktől ezt a könyvet, állandóan ezt lapozgatom, és nem tudom, melyik krémet készítsem el előbb. A tél az az időszak, mikor többet ápolom a testem, mint nyáron, elvégre nyáron az izzadással is hidratálódik a bőr, és a napfény is megteszi kedvező hatását, míg ebben a hideg időszakban állandóan ruhába bújva kell legyünk, hogy megvédjük saját magunkat a fagyhaláltól. A bőr nem lélegzik, és állandó ápolásra szorul.
Ez a mostani recept egy manna, annyi felhasználási területe van.
Elkészítése szuperegyszerű.

Hozzávalók:
1 liter víz az áztatáshoz
100 g mandula
400 ml tiszta víz

A mandulát egy éjszakára beáztatjuk a liter vízbe.


Másnap a mandulát lezsűrjük, és hagyjuk, hogy alaposan lecsepegjenek. Ezután a mixer poharába öntjük a tiszta vizet, beletesszük a lecsöpögött mandulát és addig pépesítjük, míg fehér, tejes folyadékot nem kapunk. A tejet egy szűrőn leszűrjük, a darált mandulát alaposan kifacsarjuk, a tejet fel is forralhatjuk, hogy eltarthatóságát megnöveljük.
A megmaradt mandulát a konyhában is felhasználhatjuk, de bőrradírként is hasznosíthatjuk.

A tej alkalmas: arc- és testtisztításra, frissítőszerként, tonikként, hidratáló tejként, bőrradírként, vagy arcmasszázsra.
A bőrünk ragyogó lesz utána, igazán fantasztikus érzés hozzányúlni egy ilyen mandulatejes kezelés után.
A mandulatej a legrégibb és legérzékibb kozmetikai szerek egyike: egyszerre tisztítja, táplálja és ápolja a bőrt. A mandula lúgos kémhatású, kalciumot, B- és E-vitamint, telítetlen zsírsavakat, magnéziumot és ásványi anyagokat tartalmaz. A mandulát már az ókorban is használták bőrápolásra, és gyakran keverték kozmetikai készítményekbe. Sisi császárné is nagyra becsülte a mandulatejet, és a legkülönfélébb módokon használta bőrápolásra.
Én a hónaljamat is ezzel kezelem, lúgosságának köszönhetően alaposan fertőtleníti azt a zónát is.
Szobahőmérsékleten 3 napig marad friss, hűtőben 2 hétig is eláll, de kisebb adagokban le is fagyasztható.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése