vasárnap, november 22, 2015

Narancstorta glutén és laktózmentesen

Az a bizonyos narancstorta, amiért rajongunk, sajnos lisztet és ricottát is tartalmaz, amit nem mindenki tud beilleszteni az étrendjébe, ezért is kerestem egy olyan változatot, ami mindenki számára elérhető, hacsak nem vegán emberről van szó. Ugyanis tojás kell hozzá. Két verzió is készült tegnap. Mindkét receptet megosztom, a két-két hozzávaló listával, mindenki választhat a saját kedve szerint. Nekem személy szerint a kókuszlisztes verzió ízlik jobban, emberemnek azonban a rizslisztes jött be nagyon.
Mindkét torta ugyanabban a kuglóf formában sült meg, mindkettő ugyanolyan magas lett, mégis az egyik hat tojásos, a másik három. Ebből is látszódik, hogy a kókuszliszt mennyi nedvességet képes felvenni. Óvatosan bánjunk vele tehát. 

Hozzávalók:
1. torta
6 tojás
250 g barnacukor/kókuszvirágcukor
100 g mandulaliszt
130 g kókuszliszt
10 g sütőpor
2 kezeletlen narancs

2. torta
3 tojás
125 g barnacukor/kókuszvirágcukor
62 g rizsliszt
62 g mandulaliszt
5 g sütőpor
1 kezeletlen narancs

kókuszreszelék és kókuszolaj a forma kenéséhez

Eljárás mindkét esetben ugyanaz:
A narancsokat alaposan megmossuk, majd bő vízben egy órára feltesszük főzni. Ezután félbevágjuk, ellenőrizzük, hogy vannak-e benne magok, azokat eltávolítjuk, majd felvágjuk és leturmixoljuk őket. Fontos, hogy felhasználás előtt kihűljenek.
A tojásokat habosra keverjük a cukorral. Ha ez megvan, belekeverjük a narancsot.
A mandulával elkevert sütőport is belekeverjük, majd apránként hozzáadagoljuk a kókuszlisztet (ha azt a verziót választottuk). Meglehet, hogy kevesebb mennyiségre lesz szükség, mint a hozzávalók között megadott mennyiség. A rizsliszt esetében a mennyiség pontos.
A kuglófformát kókuszolajjal kikenjük, majd megszórjuk a kókuszreszelékkel, és beleöntjük a masszánkat, 175 C-ra előmelegített sütőben 45 perc alatt készre sütjük.





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése