hétfő, november 30, 2015

Marcipános stollen

Hatalmas munkába vágtam, és hatalmas eredményt értem el ezzel a stollennel. Ezt az időszakot különösen szeretem a finomságos édességek miatt. A panettone és a Pandoro csakis ebben az időszakban kapható, és sokan rohannak napi rendszerességgel a boltba ezekért a deliciákért. Ám ebben az időszakban kerülnek elő a stollenek is, amit nagyon szeretek, jobban, mint a két olasz szezonsütit. Biztos a marcipán miatt, ami különlegessé teszi. Mint kiderült, nem csak én rajongok érte, mert a boltból elfogyott az összes példány. Így itthon kellett nekiálljak az előállításának. Valószínű azért nem sütöttem még itthon panettonét vagy pandorót, mert abból még karácsony után is kapni bőségesen. Nos, az enyém óriási lett, duplája annak, amit a boltban kapni, de ugyanolyan sebességgel fogy ez is, mint a kisebbik verzió. :) A boltban kapható társa csak kandírozott gyümölcsöt és mazsolát tartalmaz, az enyémben van pirított mandula is, ami nyugodtan elfér benne, sőőőt. Sok lépésből áll az elkészítése, de megéri vesződni vele. Csodálatosan finom, és látványnak sem utolsó. 


Hozzávalók
700 g manitoba liszt
250 ml tej
1 csomag szárított élesztő/1 kocka friss élesztő
1 evőkanál méz
200 g cukor
300 g vaj
2 tojás
100 g mandula
50 ml rum + 50 ml rum a mazsolához
150 g mazsola
150 g kandírozott gyümölcs
1 citrom reszelt héja
15 g friss gyömbér lereszelve
fél teáskanál őrölt kardamom
1 vaniliarúd
12 g só
200 g marcipán

valamint
50 g olvasztott vaj
50 g porcukor

Mivel elég hosszú folyamatról van szó, csináljunk úgy, mint a konyhai műsorokban, mindent készítsünk elő kis tálkákban, lábaskákban, aztán már csak a folyamatot kell követni, ami több lépésből áll!

Kevés langyos tejben (a megadott mennyiségből levéve) elkeverjük az élesztőt és az 1 evőkanál mézet.
A lisztet a dagasztógép táljába mérjük, mélyedést képezünk a közepébe, ebbe öntjük az élesztős tejet, és kanállal elkezdjük úgy keverni, hogy mindig egy kevés lisztet kavarjunk bele, mindaddig, míg egy sűrű pasztát nem kapunk, ezután a tálat lefedjük folpackkal és langyos helyen addig hagyjuk az élesztőt dolgozni, míg a duplájára nem dagad.
(Ez még nem a tészta, csak a liszt közepén az élesztő)
A gyömbért meghámozzuk, lereszeljük.
A mandulát 170 C-os sütőben kb 10 perc alatt megpirítjuk, majd miután kihűlt, durva darabokra vágjuk.
A mazsolát és a kandírozott narancshéjat egy tálba mérjük, majd felöntjük annyi vízzel és 50 ml rummal, hogy ellepje, és hagyjuk dagadni őket.
A maradék tejben elkeverjük a tojásokat.
A vajat megolvasztjuk, majd hagyjuk kihűlni.
Miután a kovász megdagadt, beindítjuk a dagasztást, úgy, hogy hozzáadjuk a fűszereket, a cukrot, a gyömbért. Majd a tojásos tejet adjuk hozzá, illetve a maradék alkoholt.
Miután homogénné dolgozta a gép a tésztát, apránként hozzáadagoljuk a vajat is.
Közben a mazsolát és a gyümölcsöt leszűrjük, konyhapapíron felitatjuk a felesleges nedvességet és meghintjük liszttel. Átszitáljuk, hogy a felesleget ledolgozzuk róla.
A mandulával együtt a tésztához adjuk ezt is, majd tovább dagasztjuk, 10 percig. Ezután folpackkal letakarjuk és meleg helyen 1 órán át dagasztjuk.
Nem kenyértészta a sok vaj miatt, tehát nem fog úgy megkelni, mint egy bedagasztott kenyér, de fog növekedni.
Az 1 óra letelte után lisztezett deszkára borítjuk, téglalap formára kicsit kinyújtjuk, a marcipánból egy olyan hosszú hengert formálunk, mint amilyen a tésztánk hosszabbik oldala. A tészta közepére fektetjük, egyik oldalt ráhajtjuk, leszigeteljük a széleit, majd sütőpapírral bélelt tepsire helyezzük a tésztát és 175 C-ra előmelegített sütőbe toljuk kb 1 órára, vagy amíg a sütibe szúrt fa- vagy fémpálcika szárazon nem jön ki belőle.
Még melegen az olvasztott vajjal lekenjük, megszórjuk bőven a porcukorral és pár napig pihentetjük.
Nálunk ez nem következett be, mert másnap reggel már belevágtunk, és el is fogyasztottuk a felét. Ropogós még, de naaaaagyon finom. Nem lesz ennek ideje puhulni, de nem kemény így sem a tészta.
Illatos, ízes, gazdagon feldúsított gyümölccsel és marcipánnal.
Jobb, mint a bolti!
Igaz, óriási, igazi gigantikus stollen!





Sok sikert és jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése