A mandulatej alkotása kevés melléktermékkel is jár, a tej elkészítése után marad 100 g darált mandulánk, ami ráadásul nedves is kissé, mert bármennyire is igyekszünk kifacsarni minden nedvességet a magokból, valamennyi marad bennük. Ezt felhasználhatjuk süteménybe, ahogy én is tettem a mennyiség felével: egy brownie-ba kevertem bele, amitől ugyan a süti elvesztette a krémes jellegét, de kapott cserébe egy kis ropogósságot, illetve tehetjük egy izgalmas tésztaételbe is, mint az alábbi történetből kiderül. Teljes kiőrlésű spaghettihez készült ez a póréhagymás mandulás feltét.
Hozzávalók 2 főre
200 g spaghetti
1 póréhagyma
50 g darált mandula
só, bors, olivaolaj
fokhagyma
A tésztát sózott bő vízben készre főzzük. Ezalatt az idő alatt elkészül a feltét: egy serpenyőben olajat forrósítunk, beledobunk két gerezd fokhagymát hájastól pirulni, közben megtisztítjuk a poréhagymát, amit a gyökérrésztől indulva félbevágunk, úgy, hogy a gyökeret egészben hagyjuk, és folyó víz alatt átmossuk, így a rétegek közül kifolyik a szennyeződés, majd felaprítjuk, a forró olajba dobjuk, sózzuk, borsossuk, kissé megfonnyasztjuk, beledobjuk a mandulát is, amiből kissé kifő a nedvesség, majd ha a tészta megfőtt, leszűrjük, ügyelve arra, hogy kevés vizet felfegyünk. Átforgatjuk a szósszal, a felvett vízből annyit adunk hozzá, amitől krémes állagúvá válik, és készen is vagyunk!
Jó ötlet a mandula, tetszik :)
VálaszTörlésKöszi Gabi! Nekem is bejött!
Törlés