péntek, május 30, 2014

Tönkölylisztes mákos citromos kekszek

Beállok a sorba én is, és mákosat alkotok. De csakis a diétán belül. Mániám a diéta. A múltkor a barátnőmmel eldöntöttük, hogy lemérjük magunkat, és ha soknak találjuk, amit látunk, elkezdünk mozogni és diétázni. A mérleg és a számok nem érdekelnek, amiért mégis belementem ebbe a projektbe, az a vasárnapi alkotásom volt: felvettem egy pár éve vásárolt leningemet, mert nagyon meleg volt, elég jónak is tűnt méretben, ám mikor leültem benne.....a gombok majd lerepültek. Szonyojú, nemigaz?
Szal a mérlegre is rávetettem magam, és az igazság az, hogy a versenysúlyomtól eltérek bő 8 kilával. Az már nem semmi.
A centik még ettől is fontosabbak, ott is van némi eltérés. Ez a blogozás negatív hatással van a testsúlyomra. 
A mai recept egy keksz, ami után joggal tehetnénk fel a kérdést ugye, hogy mit is keres egy fogyókúrában, de úgy gondolom, ha teljesen megvonunk magunktól valamit, amit szeretünk, az agyunk mást sem fog folyamatosan az eszünke juttatni, mint az a bizonyos megvont élelmiszercsoportot, amitől az őrületbe kergetjük saját magunkat, és addig-addig fogunk a konyhában sertepertélni, míg nem történik valami. Nálam jelen esetben valami édesről van szó. Tudom én, hogy kicsit elszálltam a használatával, és nehéz lesz erről átprogramozni a létem, de azon leszek, hogy kissé egészségesebb és kontrolláltabb irányba tereljem a fogyasztását. A paleo diéta lenne a megoldás? Utánajárok.
Mindenesetre elkészültek ezek a tönkölylisztes mákos sütik. A tönkölyről nagyon jókat olvastam a neten, azt írják, hogy a diéták részét is képezheti, mivel segíti az emésztést, nem olyan hízlaló, mint a simaliszt és az abból készült dolgok, kalóriatartalma csökkent, és igazán könnyen emészthető. Ízre nem venni észre különbséget, viszont tudom, hogy kevesebbet ártok magamnak vele, mint egy simalisztes sütivel. A mákkal még tovább fokozom az tönköly emésztést javító hatását, a citrom pedig pikánssá teszi az amúgy sem jelentéktelen kekszet. Ráádasul látványával napossá teszi a borús reggeleket is!


Hozzávalók kb 10 nagyobb kekszhez vagy 20 kisebbhez:
200 g tönkölyliszt
5 g mák
fél csomag sütőpor
75 g vaj
1 tojás
75 g barnacukor
kevés méz
kevés tej
csipet só
citrom vékonyra szeletelve
barnacukor a szóráshoz

Kézzel dolgozunk. A száraz hozzávalókat összekeverjük, hozzámorzsoljuk a kézmeleg vajat és a tojást, az 1 evőkanál mézet és annyi tejjel lazítjuk a tésztát, amitől jól gyúrhatóvá válik. Ezután folpackba csomagoljuk és egy órát pihentetjük a hűtőben. Miután ez az idő eltelt, a sütőt előmelegítjük 180 C-ra, lisztezett felületen 8 mm vastagra kinyújtjuk a tésztát, a kivánt formákra szaggatjuk, a közepükre helyezzünk egy - egy szelet citromkarikát, amit aztán bőségesen megszórunk barnacukorral, és sütőpapírral bélelt tepsiben 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük a kis kekszecskéket.









  Egy jó kávé mellé kiváló kiegészítő reggel, délben vagy a délutáni tea kísérője is lehet.



6 megjegyzés:

  1. Óóóó... ilyen diétával kiegyeznék :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Gabi, várjuk ki a végét ennek a diétának is...:)

      Törlés
  2. Nekem nincs leningem de ezt a kekszet holnap kipróbálom

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Nagyszerű Ildikó, majd mesélj, hogy sikerült!!

      Törlés
  3. Kristina nincs valami e mail címed ahová írhatok? Kérdésem lenne és a véleményedre volnék kiváncsi. Köszi

    VálaszTörlés
  4. Ildiko, ide irj:batkri@gmail.com

    VálaszTörlés