hétfő, december 21, 2015

Vadgesztenyepor és hasznos infók a gesztenyéről

Már régóta vágytam arra, hogy megvalósítsam azt az álmom, hogy a testemet csakis természetes kozmetikumokkal ápoljam. Elértem a célom. Mosakodásra egy mágikus kesztyűt használok, amihez nem kell szappan, csodálatosan ledörzsöli az elhalt hámsejteket és a piszkot is, a testemet csakis 100%-os illóolajokkal illatosított növényi olajakkal ápolom, a hajamra az aleppoi szappan bizonyult a leghatásosabbnak, a fényvédelemre viszont eddig nem volt igazán hatásos szerem, hacsak nem az, hogy mindössze két órát töltök a napon, azt is reggel 9-10 között és este 17 után. Nyaraláskor azonban ez nem maradhat így, főleg ha meleg és napos helyen töltjük a vakációt, vagy ha csak itt Olaszországban is szükségünk van kicsit több időt a napon tölteni, muszáj védelmet biztosítanunk bőrünknek. Ehhez pedig nem kell más, mint dióolaj, amit boltban szereztem be, és ez a bizonyos vadgesztenyepor.

A vadgesztenye:
Ősszel kipróbáltam a ruhák mosására is a vadgesztenyét, és nagyszerűen működik, annyira kell odafigyelni, hogy fehér ruhák mosásához a barna héját le kell vágjuk, mert megfoghatja a ruhákat, ha azonban sötétek mosására akarjuk használni, akkor maradhat is, mert tökéletesen eltávolítja a zsíros foltokat, és a szennyeződéseket.
Emiatt kértem meg egy ismerőst, akinek a kertjében van egy csodálatos fa, ami óriási gesztenyéket terem, hogy egy zsákkal tegyen el számomra. Meg is tette. A garázs padlózatán száradtak ki, és várják a felhasználatukat. A tavaly testvéreméktől kapott könyvben számos recept alapanyagaként sorolják fel, egészben, vagy por formájában. Amit a könyv ír a növényről, az mindenkit meg fog győzni.



"A vadgesztenye a mi hazai mosódiónk, ami szintén tartalmaz szennyoldó anyagokat, szaponinokat. A vadgesztenye helyettesíti a szappant, kiválóan tisztít, sőt, minőségében még felül is múlja a mosódiót. Hazai, ingyen gyűjthető a természetben, és nem marad utána ökológia lábnyom. Míg a mosódió inkább színes ruhák mosására alkalmas, addig a vadgesztenye a fehérneműk lugozására is, ha sötét héját lehántjuk. A vadgesztenyének a hatóanyagai is figyelemre méltóak: szaponinokat, flavonoidokat, illóolajokat, B- és C-vitamint, valamint ásványi anyagokat tartalmaz. Egyik különlegessége a fluoreszkáló eszcin, amely megszűri az UV-sugarakat, és gyulladásgátló tulajdonásokkal bír. A vedgesztenyének fehérítő hatása is van. Külsőleg alkalmazva serkenti a vérkeringést, erősíti a vénákat, gyógyítja a sebeket, enyhíti a viszketést, megnyugtatja a bőrt, és általában érzékeny bőrűek is gond nélkül használhatják. 
- Ahhoz, hogy legyen nekünk is ilyen hasznos hozzávalónk otthon, ősszel gyűjtsük be a friss vadgesztenyét és aprítsuk fel vagy kalapáccsal törtjük össze. 
- Következő lépésként egészben vagy a héját és magot különválasztva dolgozhatjuk fel a vadgesztenyét. A fehér magokat kézzel vagy egy késsel vágjuk ki óvatosan a héjukból.
- A fehér magokból tiszta fehér bőrápoló készítményeket, páldául bőrtejet, szappant, bőrkrémet, sampont, fehérítő mosószert készíthetünk. Az egész gesztenyéből vagy csak a külső barna héjából színes lugot kapunk, amely szintén alkalmas bőrápolásra és színes ruhák mosására.
- A magokat mozsárban vagy turmixgépben zúzzuk (őröljük) porrá, és egy újságpapírral kibélelt tepsin terítsük szét.
- Többször átforgatva 3-4 napig szárítsuk a levegőn.
- Amikor a por kiszáradt, töltsük üvegekbe és tegyük el."


A napolaj receptje később, majd nyár közeledtével kerítünk sort!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése