szombat, április 06, 2013

Amalfi-i citromos torta


Ez az idoszak az edessegek ideje, nyilvan mert az ido olyan napos es vidam, hogy csakis ilyenekre vagyom. Napsuteses etelekre, s ha napsutes, akkor sarga, ha sarga, akkor citrom. Am ma este vendegeink is vannak, oket akarom meglepni ezzel a tortaval. 


Egy olaszorszagi hires cukrasz recepteskonyveben leltem ra, mikor almatorta receptet kerestem. O mindent citrommal csinal, legalabbis ebben a konyvben, nem veletlenul. Az Amalfi tengerpart a citromligeteirol hires. O meg a citromos edessegcsodairol.
Az egyiket most meg is valositottam, es garantalom, senki nem fog benne csalodni.

Ime a recept:
Hozzavalok:
160 g porcukor
130 g puha vaj
2 tojas
100 g tej (3,6%) szobahomersekletu
100 g orolt mandula
80 g liszt
50 g etkezesi kemenyito
2 citrom
1 vanilia
60 g kandirozott citrom
5 g sutopor
2 g so

Egy nagy talban habosra keverjuk a vajat a cukorral kb 5 percig. Hozzaadjuk a citromhejat, a sot, a vanilia kikapart magjait, a kandirizott citromdarabokat, amiket aprora vagunk elozoleg. Ezutan alacsony fokozaton egyesevel hozzakeverjuk a tojasokat. Egy masik talba osszeszitaljuk a lisztet a kemenyitovel, a sutoporral, az orolt mandulaval, es fokozatosan a masszahoz keverjuk, felvaltva a tejjel egyutt. 
Kivajazott, kilisztezett tepsibe ontjuk es 180C°os sutoben kb 60 perc alatt keszre sutjuk.


Suru kremszeru tesztat kapunk.



Ha elkeszult, a formabol kiboritjuk es porcukorral meghintva talaljuk. 


Akkor van keszen, ha a piskota a tepsi falatol elvalik. De persze a tuproba is megallja a helyet!



Jo etvagyat!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése