Ez az idoszak az edessegek ideje, nyilvan mert az ido olyan napos es vidam, hogy csakis ilyenekre vagyom. Napsuteses etelekre, s ha napsutes, akkor sarga, ha sarga, akkor citrom. Am ma este vendegeink is vannak, oket akarom meglepni ezzel a tortaval.
Egy olaszorszagi hires cukrasz recepteskonyveben leltem ra, mikor almatorta receptet kerestem. O mindent citrommal csinal, legalabbis ebben a konyvben, nem veletlenul. Az Amalfi tengerpart a citromligeteirol hires. O meg a citromos edessegcsodairol.
Az egyiket most meg is valositottam, es garantalom, senki nem fog benne csalodni.
Ime a recept:
Hozzavalok:
160 g porcukor
130 g puha vaj
2 tojas
100 g tej (3,6%) szobahomersekletu
100 g orolt mandula
80 g liszt
50 g etkezesi kemenyito
2 citrom
1 vanilia
60 g kandirozott citrom
5 g sutopor
2 g so
Egy nagy talban habosra keverjuk a vajat a cukorral kb 5 percig. Hozzaadjuk a citromhejat, a sot, a vanilia kikapart magjait, a kandirizott citromdarabokat, amiket aprora vagunk elozoleg. Ezutan alacsony fokozaton egyesevel hozzakeverjuk a tojasokat. Egy masik talba osszeszitaljuk a lisztet a kemenyitovel, a sutoporral, az orolt mandulaval, es fokozatosan a masszahoz keverjuk, felvaltva a tejjel egyutt.
Kivajazott, kilisztezett tepsibe ontjuk es 180C°os sutoben kb 60 perc alatt keszre sutjuk.
Suru kremszeru tesztat kapunk.
Ha elkeszult, a formabol kiboritjuk es porcukorral meghintva talaljuk.
Akkor van keszen, ha a piskota a tepsi falatol elvalik. De persze a tuproba is megallja a helyet!
Jo etvagyat!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése