vasárnap, szeptember 20, 2015

Mandulás kekszek (glutén és laktózmentesen)

Mint mondottam már, most erről a blogról inspirálódom, mert nekem is ilyesmi étrenddel kell a napokban szembenéznem, és az édes is beleférhet, ha gondosan megválasztott hozzávalókból készül. Se fehérliszt, se cukor, se laktóz nem szerepelhet a hozzávalók listájában. Ez a házaspár több egészségügyi problémával küzd, küzdött, az étrendjük megváltoztatásával azonban csodálatos eredményeket értek el. Az én nőgyagyásom is azt javasolta, hogy egy időre mondjak le a legkedvesebb ételcsoportomról, és most, a harmadik hét nyakán én is érzem, milyen jóságos hatású lehet, ha valaki kiiktat bizonyos dolgokat az életéből. Nem tudom, meddig fogom bírni, de amíg megy, miért is ne. Biztosan a nyaralás alatt lesz nehezebb hozzáigazodni a kitételekhez, de én mindent megteszek, ami tőlem telik.
Ez megint egy olyan recept, amihez a tojásból csak a fehérje kell, a sárgája folyton megmarad. De lesz rá felhasználási javaslat (mondjuk egy jó kis sampon)



Hozzávalók
125 g mandula/mogyoró
2 tojás fehérjéje
40 g kókuszvirág cukor
40 g ghee vaj

csipet só
1 csapott teáskanál szódabikarbóna

A sütőt előmelegítjük 180 C-ra.
A mandulát (de akár mogyoróból is készülhet) serpenyőben kissé megpirítjuk, míg el nem kezd kattogni, majd késes darálóban ledaráljuk.
A tojások fehérjét a csipet sóval kemény habbé verjük. A cukrot és a vajat habverővel krémessé keverjük. Ezután már csak össze kell dolgozzuk az egészet. A darált mandulához keverjük a szódabikarbónát, ezt aztán a vajas cukorhoz dolgozzuk, óvatosan beleforgajuk a tojásfehérjék kemény habját, és sütőpapírral bélelt tepsire rakosgatunk egy fél evőkanálnyit kisebb távolságra egymástól, majd 20 perc alatt készre sütjük őket. 
A kekszek vonzó barna színét nem csokoládé adja, hanem a kókuszvirágcukor. Olyan isteni finom ropogós és különleges ízvilágú lesz a keksz, hogy igazán nehéz megállni, hogy az ember ne falja az egészet, azonnal, ahogy megsültek.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése