csütörtök, szeptember 17, 2015

Szilvatorta (glutén és laktózmentesen)

Szilvás változat, most, ebben a szezonban. A recept a kókuszliszt hivatalos honlapjáról származik, ahol áfonyával javasolták. Pont jól jött, mert valami édes mindig kell az életben, nemigaz? Még akkor is, ha az ember lányának le kell mondania néhány dologról, mint a cukor, a fehérliszt, a tejtejmék. Ilyenkor jönnek ezek a receptek, de azt hiszem, nagyon meg vagyok velük elégedve. Naaagyon finom ez a tortácska, a linzertészta ebben a verzióban nekem sokkal jobban ízlik. Nagyon ropogós, és nagyon szép barna, nekem pedig mindig is a sütik legbarnább, tepsihez közel eső, majdnem megégett része ízlett, sőőőt, harcolok mindig értük. Szóval itt aztán igazán az én ízlésemhez igazították a receptet. Köszönöm!


Hozzávalók:

a tésztához:

180 g rozsliszt
20 kókuszliszt
120 g kókuszolaj
80 g kókuszvirágcukor
1 tojás

a töltelékhez:
500 g friss bogyós gyümölcs, vagy apróra vágott egyéb gyümölcs
4 tojás fehérjáje
1 evőkanál frissen facsart citromlé
100 darált mandula
1 evőkanál kókuszvirágcukor

A tésztához a liszteket tálba mérjük, hozzáadjuk a puha kókuszvajat, a cukrot, és a tojást, és linzertésztát gyúrunk belőle. Egy órára hűtőbe tesszük.

Miután letelt a pihentetési idő, akkorára nyújtjuk, mint a piteformánk, mégpedig úgy, hogy pereme is legyen. Villával megszurkáljuk, és 180 C-on 10 perc alatt elősütjük. 
Ezalatt elkészül a töltelék is. A honlapon áfonyás tölteléket javasoltak. Annak nincs szezonja, ezért most nálam szilvás lett. De milyen jó lett. 
A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, és apróra vágjuk. 
A tojások fehérjéjéből kemény habot verünk, miközben hozzácsorgatjuk a citromlevet. A mandulát, ha egészben van, ledaráljuk. A tojáshabhoz keverjük óvatos mozdulatokkal, hogy ne törjük nagyon össze. Majd a gyümölcsöt is beleforgatjuk, ezt a kissé kihűlt tortaformába halmozzuk, megszórjuk a kókuszvirágcukorral, és visszatoljuk a sütőbe, kb 30 percre, vagy ameddig el nem készül. Nekem ennyi idő alatt készen volt. De sütőfüggő.
A végeredmény egy ellenállhatatlan ropogós aljú, puha tetejű, nagyon különleges ízvilágú, nem édes sütemény, ami mellé még egészséges is.







Nagyon jó étvágyat hozzá!


Már másodszorra készült el, áfonyás feketeribizlis változatban, isteni finom! 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése