Cseresznyeparadicsomok ugyan nem most élik csúcsszezonjukat, de kapható, és nekem kedvem volt nem csak nyersen salátába aprítani, hanem kipróbálni, úgymond próbát tartani a nyári paradicsomszezon előtt a kiszárításukból. Nyáron terveim szerint a kedvenc piacosnénimtől bevásárolok egy nagy rakattal ebből a friss gyümölcsből, és én magam fogom aszalni a kis drágákat. Nos, ezek nem teljesen aszaltak, de nekem nagyon ízlenek. Datolya parik, és kissé dagibbak és hosszabbak, mint a cseresznyeparik, de édesebbek és határozottabbak az ízei. Ma egy könnyed délutáni csemegéhez elmajszoltam néhány szemet, és naaaaagyon finom lett, garantálhatom. Mindemellett két igen hasznos mellékterméke is van ennek az eljárásnak.
datolyaparadicsom (hosszúkás pici paradicsom, de bármilyen jó)
nagyszemű só
két gerezd fokhagyma
bors
provanszi fűszerkeverék
Majd mindez mennyiségek nélkül
Egy tűzálló tálat nagyszemű sóval kibélelünk, viszonylag vastagon. Ez lesz a paradicsomok ágya, megakadályozza, hogy felboruljanak, és miután elkészült a paradicsom, ez lesz az egyik hasznos végtermék. A paradicsomokat félbevágjuk, és vágott felükkel felfelé a sóra sorakoztatjuk őket. Két gerezd fokhagymát apróra vágunk, és rászórjuk a paradicsomokra, amiket aztán frissen őrölt borssal és a provanszi fűszerkeverékkel szórunk meg, ízlés szerint. A fűszerezés egyénre szabott, amihez épp kedvünk támad, azzal ízesíthetjük.
150 C-ra előmelegített sütőben 90 perc alatt sütöttem őket készre. Meglehet, hogy hosszabb ideig a sütőben tartva még tökéletesebb eredményt érhettem volna el, de ebben a húsosabb verzióban nagy örömem lelem most.
Tepsiben hagyjuk kihűlni, majd egy jól zárható üvegbe sorakoztatjuk őket, és felöntjük annyi olivaolajjal, ami épp ellepi. Ez az olaj lesz a másik melléktermék, mert miután elfogytak a pariszemek, az olaj tésztaszószokba és salátákhoz is ideális lesz.
A tepsi aljára keményedett (félig csak) sót egy késes aprítógépben finomra őröljük, és bármilyen főételhez használhatjuk. A fokhagymát mi olyan ritkán fogyasztjuk, ebben legalább érezni az ízét. Jó lesz húsokhoz, vagy tésztaszószokba ez is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése