Házi sült pudingot készítettem, mégpedig rengeteg friss szederrel, és annyi csavarintást vittem bele, hogy grill alatt meg is pörköltem kissé azt. Ennek köszönhetően a szeder is felmelegedett, levet eresztett kissé, és olyan finom savanykás és mégis édes krémmel ajándékozott meg, amit igazán öröm volt kanalazni. Ha nincs otthon pudingpor, mégis épp arra fájna a fogunk, nem kell kétségbeesni, minden édesszájú háztartásában van liszt, tej és tojás. Tehát készen állunk az alkotásra. A lisztet én most kukoricakeményítővel helyettesítettem, de semmi nem történik, ha liszttel készül a finomság. Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon élvezetes ez a változat, és legalább biztosak lehetünk abban, hogy nem nyomjuk a szervezetünket tele E betűs ismeretlen dolgokkal, amik a pudingporok csomagolásán feltűnhetnek.
Lássuk, hogyan is alakul ebből a három összetevőből a puding, aztán abból hogyan lesz ez a verzió:
Hozzávalók:
a pudinghoz:
1/2 liter tej
2 tojás
110 g cukor
40 g liszt vagy étkezési keményítő
egy citrom sárga héja
1 vaniliarúd vagy vaniliaaroma
szeder vagy más bogyós gyümölcs
pisztácia
A tejet feltesszük melegedni a citrom meghámozott sárga héjával és a kettévágott vaniliarúddal, forráspontig melegítjük, majd elzárjuk alatta a tüzet és hagyjuk állni egy fél órát. Ezalatt a tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, azzal tovább verjük.
Ha a fél óra letelt, a tejet a cukros tojáshoz csorgatjuk, miközben kézi habverővel tovább dolgozzuk. Természetesen a citrom héját és a vaniliarudat kidobjuk belőle.
Ha ez megvan, visszatesszük a tűzre és a habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a kívánt pudingállagot el nem éri.
Szobahőmérsékletűre hűtjük egy másik tálban.
Tűzálló tálkák aljára szépen elrendezzük a szederszemeket és rájuk csorgatjuk a meleg pudingot. A grill alá toljuk a legmagasabb hőfokon annyi időre, míg színt nem kap a teteje.
Ezalatt pont van időnk a pisztáciát egy tűzálló serpenyőben megpirítani.
Ha a puding megbarnult, kivesszük, rászórjuk a durvára vágott pisztáciát és fogyaszthatjuk is.
Jó étvágyat hozzá!
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése