hétfő, augusztus 11, 2014

Sült puding szederrel és pirított pisztáciával

Házi sült pudingot készítettem, mégpedig rengeteg friss szederrel, és annyi csavarintást vittem bele, hogy grill alatt meg is pörköltem kissé azt. Ennek köszönhetően a szeder is felmelegedett, levet eresztett kissé, és olyan finom savanykás és mégis édes krémmel ajándékozott meg, amit igazán öröm volt kanalazni. Ha nincs otthon pudingpor, mégis épp arra fájna a fogunk, nem kell kétségbeesni, minden édesszájú háztartásában van liszt, tej és tojás. Tehát készen állunk az alkotásra. A lisztet én most kukoricakeményítővel helyettesítettem, de semmi nem történik, ha liszttel készül a finomság. Nagyon egyszerű, nagyon gyors és nagyon élvezetes ez a változat, és legalább biztosak lehetünk abban, hogy nem nyomjuk a szervezetünket tele E betűs ismeretlen dolgokkal, amik a pudingporok csomagolásán feltűnhetnek.
Lássuk, hogyan is alakul ebből a három összetevőből a puding, aztán abból hogyan lesz ez a verzió:


Hozzávalók:
a pudinghoz:
1/2 liter tej
2 tojás
110 g cukor
40 g liszt vagy étkezési keményítő
egy citrom sárga héja
1 vaniliarúd vagy vaniliaaroma

szeder vagy más bogyós gyümölcs
pisztácia

A tejet feltesszük melegedni a citrom meghámozott sárga héjával és a kettévágott vaniliarúddal, forráspontig melegítjük, majd elzárjuk alatta a tüzet és hagyjuk állni egy fél órát. Ezalatt a tojásokat felverjük, majd hozzáadjuk a cukrot, azzal tovább verjük.
Ha a fél óra letelt, a tejet a cukros tojáshoz csorgatjuk, miközben kézi habverővel tovább dolgozzuk. Természetesen a citrom héját és a vaniliarudat kidobjuk belőle. 
Ha ez megvan, visszatesszük a tűzre és a habverővel folyamatosan kevergetve addig főzzük, míg a kívánt pudingállagot el nem éri.
Szobahőmérsékletűre hűtjük egy másik tálban. 
Tűzálló tálkák aljára szépen elrendezzük a szederszemeket és rájuk csorgatjuk a meleg pudingot. A grill alá toljuk a legmagasabb hőfokon annyi időre, míg színt nem kap a teteje.
Ezalatt pont van időnk a pisztáciát egy tűzálló serpenyőben megpirítani.
Ha a puding megbarnult, kivesszük, rászórjuk a durvára vágott pisztáciát és fogyaszthatjuk is. 




Jó étvágyat hozzá!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése