péntek, augusztus 15, 2014

Mazsolás tönkölyzsemle - savtalanításra

A savtalanítás jegyében alakult ez a zsemlécske, mert mostanság kicsit rendetlenkedett a pocak, ezért mostanság volt makrobiotikás vacsora, csak zöldségevés reggel-délben-este, aminek köszönhetően visszaállt a régi rend, de nem térhettem vissza a megszokott étkezési módjaimhoz. Igyekszem kávét keveset inni, viszont fogyasztani sok folyadékot, azon belül is gyógyteákra erősítek, reggel bőségesen reggelizni, meleget enni napközben, még ha kinn óriási is a forróság és nem stresszelni magam. 
A reggelikhez készültek ezek a finomságok, amik először is tönkölylisztből vannak, és mint írtam már, jó hatással vannak az emésztőrendszerre, illetve mazsolával vannak teli, amik viszont segítenek a test semlegességét visszaállítani. Sajnos nem sikerült még beszereznem egy bizonyos malátát, amivel a mézet kiválthattam volna, de jövőhéten, mihelyst újra nyitnak a boltok, az is meglesz, és jövök néhány elképesztő fagyirecepttel is.
A mostani recept Harald Hosch könyvéből való, melyben címe: Egészség savtalanítással, amit újra elkezdtem forgatni, és bizony még a kora őszi nyaralás előtt be kell iktassak egy teljes savtalanító kúrát is. A könyvet és magát a filozófiát is javaslom meleg szívvel mindenki számára. Nagyon hasznos, nagyon értékes információkat tartalmaz.
Kezdjük azonban néhány recepttel, amikkel felkészítem a testem a nagy változásra.
Ez a mostani egy ilyen:

Hozzávalók:
250 g tej
1 tojás
60 g méz
150 g mazsola
1 csipet só
40 g friss kovász (vagy 1 kocka sörélesztő) (recept lentebb)
650 g tönkölybúza
100 g vaj (ghee vagy tea)
1 tojás a kenéshez

A tejet, a tojást, a mézet, a mazsolát, a sót és az élesztőt konyhai robotgépben 2-es fokozaton összedolgozzuk, majd finomra őrölt lisztet adunk hozzá. Miután az egész jól összenedvesedett, a puha vajat hópehelyszerűen hozzáadjuk, és a tésztát 8 percig gyúrjuk.
A tésztából 15-18 zsemlét formázunk, amelyeket kb 30 percig sütőtepsiben kelesztünk. Sütés előtt megkenjuk felvert tojással és 200 C-os sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

A kovász alapreceptje:
40 g élesztő
1 teáskanál méz
1/4 l író
120 g finomra őrölt rozs
(mindez 3 kg liszthez)
Az élesztőt, a mézet és az írót jól összekeverjük, majd összevegyítjük a rozzsal. Meleg helyen, nedves kendővel befedve 24 órán át kelesztjük. Közben időnként jól megkeverjük.2 megjegyzés: