szerda, augusztus 27, 2014

Barackfagyi két hozzávalóból

Mint írtam már, egy ideje eljárok bizonyos időközönként egy makrobiotikai étterembe ahol olyannyira kedvező áron lehet ebédelni vagy vacsorázni 6féle ételt egyszerre, hogy nincs értelme beszerezni a hozzávalókat és bíbelődni vele, hisz ha hozzászámolom a mosogatás során elhasznál víz árát is, deficitessé válik a dolog. Így még a 11 kmes távolság sem gond. A menüben található ételeken kívül kétféle édességet adnak külön felár ellenében a jónépnek, ami egy cikóriakávé kekszszel és egy szorbett, gyümölccsel. Olyan nagyon finom, hogy ki kellett derítsem a titok nyitját. És ez a titok mindössze annyi, hogy a friss gyümölcsöt leturmixoljuk egy bizonyos mennyiségű malátával, ami nem cukor, nem méz, hanem az adott gabonából egy speciális eljárás során kiválasztott enzim, ami víz hozzáadása után egy mézszerű anyaggá válik. Vagyis egy krémesen édes sűrű massza, ami igenis édes. (Mondom én, hogy a természetben létező cukrokon kívül nem kell nekünk külön is bevinnünk cukrot a szervezetbe. Még a rizsben is van édes tartalom) Ez az, ami a mai szorbettemhez adta az ízt.
Ebben a bejegyzésemben leírtam, melyik maláta mit is tud, én a rizsmalátára szavaztam, mert az őszhöz közeledvén valóban rajtam is előjön a depresszió egy nagyon enyhe formája, mikor nincs kedvem semmihez, és csak bámulok ki a fejemen. Ilyenkor szoktam legtöbbször egy édesség előállításához nekifogni, amit aztán partner híján (még mindig a tengernél dolgozik) egyedül fogyasztok el, ami ugyebár jót nem tesz alakommal. Szépen növekednek a centik mindenhol. 
Nos, ha ez a maláta most ebben segít, miközben pedig igenis hozzájuttat egy isteni finom édességhez: fagyihoz, akkor hajrá. Én bizony nem állok ellent neki.
Természetesen nagyon hasznosnak tartom a többi malátát is, amiből a kukorica lesz fellelhető még otthonomban, nagyon hamar, pontosan egy alapos méregtelenítési folyamat miatt.

A fagyi elkészítése, mert nevezzük fagyinak, elvégre jéghideg frissítőről van szó, nagyon egyszerű:


Válasszuk ki a gyümölcsöt: két fehér húsú csupaszbarack, annak van most szezonja
és válasszuk ki a nekünk leginkább megfelelő malátatípust

A barackokat alaposan megmossuk, magjukat eltávolítjuk, a húst szépen felaprítjuk és a késes aprítógép táljába dobjuk. Ehhez hozzáadunk egy evőkanál malátát, ami persze ízléstől függ, nincs megadott szabály. Lemixereljük, majd a mélyhűtőbe toljuk. Ilyenkor a fagyi még nagyon híg állagú és nem is krémes. A finomság akkor válik tökéletessé, mikor már megfagyott állapotában még egyszer újramixereljük. 
Ehhez normál mélyhűtő eseténlegalább 3 óra kell!
Ekkor még nem annyira jeges, hogy ne lehetne újra turmixolni, és ekkor válik világosabbá a szorbettünk, és ekkor lesz kellemes nassolni. 
Javaslatom, ha akkora mennyiség készülne, ami nem fogy el egyszeri turmixolással, hogy kisebb papirformákba öntsük a szószt, abból könnyen ki tudjuk venni, áttenni egy olyan pohárba, amiben aztán megint át tudunk rajta menni a botmixerrel.

Végeredmény: gyümölcsösen robbanó íz, krémes állag. Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése